Μπροστά σε ενα καινούριο πολιτικό στοίχημα βρίσκεται η νέα Διοίκηση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας επιδιώκοντας να εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση για τρία σημαντικά εργα στον τομέα της καθαριότητας που θα λύσει για τα επόμενα πολλά χρόνια το πρόβλημα της αποκομιδής και της συγκέντρωσης των απορριμμάτων σε οργανωμένες μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης . Μπορεί η διαπραγμάτευση της προηγούμενης περιόδου να μην είχε θετικό αποτέλεσμα για τους Δήμους η Περιφέρεια Στερεάς να εχασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά και μια χρυσή ευκαιρία για μια οριστική και ολοκληρωμένη παρέμβαση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων , ωστόσο στην αυγή μιας νέας προγραμματικής περιόδου ,η νέα Διοίκηση του ΦοΔΣΑ θα εχει μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει δημόσια χρηματοδότηση για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Λαμία , τη Χαλκίδα και την ΜΕΑ Αμφισσας στο σκέλος που αφορά αναβάθμιση Μονάδας Κομποστοποίησης . Οπως εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια στο Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας ο Διευθυντής του ΦοΔΣΑ Χαράλαμπος Τσοκανής το επόμενο διάστημα οι Δήμοι θα πρέπει να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής στη πηγή, ένα αναλυτικό και κοστολογημένο τοπικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει το συνολικό κόστος διαχείρισης (ανάπτυξης διαλογής στη πηγή, ανακύκλωσης, αποκομιδής και επεξεργασίας) , συνάπτοντας συμβάσεις με το ΦοΔΣΑ για την υλοποίησή του.
Οι προτάσεις για το σύνολο των έργων και δράσεων θα υποβάλλονται μόνο από το ΦοΔΣΑ , υπογράμμισε ο κ. Τσοκανής ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους ολων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων .
Στο νέο πρόγραμμα 2021-2027 για να ανοίξουν προσκλήσεις και να υποβληθούν προτάσεις χρηματοδότησης θα πρέπει να εκπονηθούν, να ελεγχθούν και να εγκριθούν τα ΠΕΣΔΑ
Οπως είπε ο κ. Τσοκανής στην ενημέρωση που εκανε για να ολοκληρωθούν τα ΠΕΣΔΑ αναμένουμε από τη μελέτη για ενεργειακή αξιοποίηση του
υπολείμματος, την κατάρτιση των επενδυτικών σχεδίων και των μελετών κόστους – οφέλους και την οριστικοποίηση της αναλογικής χρηματοδότησης .
Οι ΜΕΑ Χαλκίδας και Λαμίας θα διαχειρίζονται ολα τα ρεύματα (κάδους) αποβλήτων , πράσινο κάδο (σύμμεικτα απορρίμματα), Μπλε κάδο (ανακύκλωση)
Καφέ κάδο (οργανικά απορρίμματα)
Κάδους διακριτών ρευμάτων ανακύκλωσης
(κίτρινος, κόκκινος, μπλε, κ.α)
→ Θα γίνεται ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών
→ Θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια
→ Θα παράγεται compost
→ Θα προκύπτει ένα υπόλειμμα προς ταφή
Μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (υπολειμμάτων)
Σύμφωνα με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικότερα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΑΛΛΑΓΗ» πλέον όλες οι ΜΕΑ θα συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ μόνο εφόσον είναι Μονάδες Ανάκτησης
Ανακύκλωσης (ΜΑΑ)
Δηλαδή συγχρηματοδοτούνται μόνο εφόσον έχουν σχεδιαστεί να δέχονται το σύνολο των διακριτών
ρευμάτων (κάδων), καφέ για τα οργανικά απόβλητα, μπλε για τα ανακυκλώσιμα και πράσινο για το υπόλειμμα
Παρουσιάζοντας την συνολική εικόνα της κατάστασης που εχει διαμορφωθεί σήμερα στην Ελλάδα , ο Διευθυντής του ΦοΔΣΑ επεσήμανε οτι ολες οι ΜΕΑ που έχουν ενταχθεί και συγχρηματοδοτηθεί σε όλη την Ελλάδα είναι μόνο για τα σύμμεικτα απορρίμματα (πράσινο κάδο) και τα οργανικά (καφέ κάδο).
Όλες οι ΜΕΑ της Ελλάδας θα πρέπει να προσαρμοστούν (αναβαθμιστούν) και να προσθέσουν και τον μπλε κάδο” σημείωσε ο κ. Τσοκανής για να προσθέσει .
πως η μόνη ΜΕΑ που έχει ενταχθεί από το 2012 και αδειοδοτηθεί ως
RRF και είχε συμπεριλάβει και τον μπλε κάδο είναι η ΜΕΑ Θήβας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο οι μοναδικές προτάσεις για έργα που έχουν υποβληθεί σε όλη την
Ελλάδα (στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ ή τα ΠΕΠ) για χρηματοδότηση και πληρούν αυτήν την προϋπόθεση (RRF), είναι οι προτάσεις του
Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Στερεάς Ελλάδας , για τα έργα ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας, Λαμίας και ΜΕΑ
Άμφισσας. Μεχρι σήμερα στην Περιφέρεια εχουμε δύο έργα κατασκευασμένα με δημόσια χρηματοδότηση . Το ενα στη Θήβα και το αλλο στην Αμφισσα και διεκδικούμε την κατασκευή ακόμη τριών , στη Λαμία , τη Χαλκίδα και την αναβάθμιση της Μονάδας στην Αμφισσα .
ΠΗΓΗ:lamiakos-typos.gr