Τα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ώρα που η Θεσσαλία μετρά τις πληγές της από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel. Ηδη 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δύο πολίτες αγνοούνται, ενώ οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.
Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής τοποθέτησής του από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο, Δευτέρα, θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται, ενώ πρόσθεσε: «Θα φροντίσουμε οι πολίτες να μην είναι απλώς ασφαλείς, αλλά και υγιείς». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ακούν τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων.
Στο Στρασβούργο για έκτακτη ενίσχυση
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Τρίτη στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, για συνομιλίες με την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Την Τρίτη θα είμαι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχω συνομιλίες με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία η οποία σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση της χώρας με την επενδυτική βαθμίδα υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες αλλά είναι σημαντικό».
Στην συνέχεια μίλησαν για τα μέτρα που θα ληφθούν ο υφυπουργός στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Χρ. Τριαντόπουλος, η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σ. Ζαχαράκη.
Tριαντόπουλος: Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, παρουσίασε τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 2.500 αυτοψίες.
Τα μέτρα
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός:
- Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.
- Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ.
- Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, θα ανέρχεται σε έως 4.000 ευρώ.
- Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τις 6.600 ευρώ.
- Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει έως το 80% της επισκευής και ανακατασκευής κτηρίων.
- Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα ποσά που θα δοθούν θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχο πλαίσιο θα ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ.
- Σε κατοίκους της περιοχής των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (κρίθηκαν «κίτρινα» ή «κόκκινα») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ.
- Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς και οι πλειστηριασμοί, για τους επόμενους έξι μήνες. Δίδεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων), ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, θα δοθεί επιδότηση ύψους 534 ευρώ.
Σε ετοιμότητα για πρόσθετες παρεμβάσεις
Όπως επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, έκτακτη στήριξη δίνεται και προς τους ΟΤΑ. Αθροιστικά το ύψος της έκτακτης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, ώστε να υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης αν απαιτηθεί, κατέληξε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Αυγενάκης: Στο ακέραιο οι αποζημιώσεις για τα νεκρά ζώα
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέστησε σαφές ότι οι κτηνοτρόφοι τα νεκρά ζώα των οποίων συγκεντρώνονται για αποτέφρωση ή ταφή δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα όταν περάσει εκτιμητής του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη πλήρη στοιχεία και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν κανονικότατα.
«Η συλλογή, καύση και ταφή ζώων είναι πρώτη προτεραιότητα» για λόγους δημόσιας υγείας και ήδη τα πρώτα φορτία κατευθύνονται στην Ημαθία και στην Αρκαδία, ενώ ξεκινάει διαδικασία συγκέντρωσης και ταφής. Έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία όπου μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα σε Κοζάνη Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σύντομα στη ΒΙΠΕ Λάρισας. Ξεκαθαρίζουμε: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρώνονται», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι «από αύριο – μεθαύριο» θα πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι στα αρδεύσιμα ύδατα -όχι στα πόσιμα- και στα εδάφη. Θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για τα εδάφη που υπέστησαν σοκ, αλλά «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραμείνουν ανενεργά για 3,4 ή 5 χρόνια όπως ακούστηκε», προεξόφλησε ο υπουργός.
Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ έχει αρχίσει να δέχεται δηλώσεις. «Η συνεργασία με την κρατική αρωγή είναι συστηματική. Έχουμε αιγοπρόβατα που δεν έχουν ζωοτροφές. Ήδη ο κ. Τριαντόπουλος σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν οι ανάγκες. Δεν αναμειγνύονται άλλες υπηρεσίες. Οι αιτήσεις προχωρούν στον ΕΛΓΟ Δήμητρα για το ζωικό κεφάλαιο», τόνισε ο κ. Αυγενάκης καταλήγοντας ότι στη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών τοπικά στελέχη θα συνδράμουν ενημερώνοντας τον ΕΛΓΑ για να γίνουν όλα πιθο γρήγορα. «Κανένας δεν θα μείνει μόνος, είμαστε δίπλα τους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Δυνητικά μολυσμένα όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα»
Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό και όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Όπως είπε, «οι πολίτες θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ως πόσιμο. Υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας».
Η ίδια επεσήμανε ως τρίτο άξονα την επιδημιολογική επιτήρηση, επισημαίνοντας ότι το Κέντρο Αναφοράς, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπίσουμε κρούσματα όπως γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.
Τέλος, η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε: «Εχουμε ξεκινήσει εντομολογική επιτήρηση και εντατικοποιούμε τους ελέγχους».
Πηγή in.gr