Ως Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης στην Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συζητούνται οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Όπως ανέφερε, αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης:
«Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να εισηγηθεί το παρόν νομοσχέδιο και όχι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή Ναυτιλίας..! Και το λέω αυτό, καθώς το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τις αλλαγές στον Αστικό Κώδικα, όχι απλά δεν το εισηγείται το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι διαφωνεί και θα καταψηφίσει “για λόγους συνείδησης” όπως υποστηρίζει, αλλά παραμένοντας στη θέση του σαν να μη συμβαίνει τίποτα… Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία τίθεται προς ψήφιση νομοσχέδιο για τον ΑΚ, στο οποίο εναντιώνεται η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης!»
Εν συνεχεία, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε: «Για 17η φορά, τα τελευταία 4 χρόνια, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά σε αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και ενδεχομένως η συζήτηση θα έπρεπε να ξεκινήσει με μια γενναία αυτοκριτική εκ μέρους σας, κ. Υπουργέ. Γιατί δεν απέδωσαν καρπούς οι προηγούμενες αλλαγές και η εγκληματικότητα καλπάζει ανεξέλεγκτα; Με το παρόν νομοσχέδιο ξεπερνάτε το χειρότερο εαυτό σας: Επιβαρύνετε τις ποινές σε όλα τα επίπεδα, αλλά ταυτόχρονα αποδυναμώνετε το σύνολο των δικονομικών εξασφαλίσεων μέσω της αποδυνάμωσης των Δικαστικών Συμβουλίων και τη μείωση του αριθμού των δικαστών στις συνθέσεις».
Μάλιστα, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στη διαδικασία νομοπαρασκευής υπογραμμίζοντας: «Προετοιμάσατε το νομοσχέδιο μόνοι σας από κοινού με μυστικοσυμβούλους, χωρίς να έχετε συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Πώς θα γνωρίζουμε ποιος εισηγήθηκε κάθε αλλαγή; Πώς ενισχύει τη διαφάνεια αυτή η διαδικασία; Ποια ήταν η συμμετοχή των επιστημόνων και του νομικού κόσμου της χώρας στην προετοιμασία του νομοσχεδίου; Καμία, καθώς η βασική προτεραιότητά σας είναι η λαϊκίστικη μεταχείριση των Ποινικών Κωδίκων, προκειμένου να ικανοποιήσετε το ακροδεξιό ακροατήριό σας. Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η Ένωση των Ποινικολόγων, έγκριτοι καθηγητές των Νομικών Σχολών, άνθρωποι προερχόμενοι από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα εκφράζουν εύλογους προβληματισμούς και θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα και αντί να εισακουστούν, καθυβρίζονται με σκαιότατο τρόπο και από βήματος της Βουλής».
Περαιτέρω, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Με πρόσχημα μια γενικώς και αορίστως εκφραζόμενη από την Κυβέρνηση “ατιμωρησία”, αυξάνετε τα ανώτατα όρια καθείρξεων, ενώ παράλληλα μειώνετε το ανώτατο ηλικιακό όριο για τους “μετεφήβους”, θεωρώντας ότι ο αποτελεσματικός σωφρονισμός θα επιτευχθεί με περισσότερα έτη φυλάκισης. Η πραγματικότητα, όμως, σας διαψεύδει και φυσικά αυτό δεν είναι “κακό για την πραγματικότητα” ή για την Κυβέρνηση αλλά για το κοινωνικό σύνολο το οποίο πληρώνει τις λανθασμένες επιλογές σας. Μετά την τελευταία παρέμβασή σας στους Ποινικούς Κώδικες μέσω του Ν.4855/2021, η εγκληματικότητα βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ. αυξήθηκε κατά 25%, ενώ τα κακουργήματα σημείωσαν ανησυχητική αύξηση ύψους 20%. Όταν μιλάτε για “ατιμωρησία”, κ. Υπουργέ, αναφέρεστε στα Τέμπη; Στις υποθέσεις τραπεζιτών; Στις υποκλοπές; Στη Novartis; […] Είναι σαφές ότι η μείωση της εγκληματικότητας δύναται να επιτευχθεί μέσω της αποτροπής ασκούμενης από την ΕΛ.ΑΣ. και της βελτίωσης των συνθηκών σωφρονισμού και κοινωνικής επανένταξης».
Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το 47,8% των ποινών κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ετών, σε σύγκριση με το 11,80% του μέσου όρου του συνόλου των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ οι ποινές ισόβιας κάθειρξης αποτελούν στην Ελλάδα το 13,10%, έναντι του 1,70% του μέσου όρου των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών. Σε μια τέτοια πραγματικότητα αυστηρού ποινικού πλαισίου, η οποία συνδυάζεται με σωφρονιστικά καταστήματα τα οποία παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα συμφόρησης και υπερπληθυσμού, συνιστά αποκορύφωμα ανορθολογισμού και απουσίας σχεδιασμού ότι εσείς προχωράτε σε μια νέα πλήρως ανεδαφική αυστηροποίηση των ποινών».
Αναφορικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε:
«Κατηγορούμενοι θα κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή κατόπιν απόφασης ενός και μόνο δικαστή! Είναι άξιο μνείας ότι μονομελή δικαστήρια για την εκδίκαση κακουργηματικών πράξεων δε λειτουργούν πουθενά στην Ευρώπη, παρά μόνο στη Μάλτα».
Παράλληλα, όσον αφορά τον περιορισμό της εμπλοκής των Δικαστικών Συμβουλίων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε:
«Τα Δικαστικά Συμβούλια αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ποινικής προδικασίας και η παράκαμψή τους πιθανόν να επιταχύνει την εν λόγω φάση, αλλά θα έχει ως επακόλουθο αποτέλεσμα την περαιτέρω συμφόρηση των ακροατηρίων, καθώς θα έχουμε αθρόα παραπομπή υποθέσεων χωρίς να έχει προηγηθεί το αναγκαίο “φιλτράρισμα”. Συνεπώς, τα Δικαστικά Συμβούλια εκ του ρόλου τους θα έπρεπε να συνιστούν συμμάχους στην προσπάθεια επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης και όχι να οδηγούνται σε απαξίωση».
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε:
«Το ορθολογικό κριτήριο νομοθέτησης δίνει τη θέση του στην επικοινωνία και στον ποινικό λαϊκισμό. “Στρατηγική του εκφοβισμού”, “λαϊκισμός” και “υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα” ήταν οι φράσεις που εσείς χρησιμοποιούσατε για τη Ν.Δ., κ. Φλωρίδη, το – όχι τόσο μακρινό – 2015 και με το παρόν νομοθέτημα αποδεικνύονται εξαιρετικά επίκαιρες».