Επί της σύμβασης συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια, η οποία «έρχεται υπό το μανδύα της ανάγκης θεμελίωσης ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί πολλά εύλογα ερωτηματικά», τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.
Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Είτε ως Κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019 είτε από τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει σταθερά την προοπτική ενεργούς παρουσίας στην αγορά ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταθετών και της ελληνικής οικονομίας. Όμως, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι υφίσταται διάχυτος σκεπτικισμός για τη μετοχική σύνθεση του εν λόγω νέου σχήματος. Το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο δεν έχει απαντηθεί, αφορά αν το Δημόσιο θα διαθέτει αριθμό μετοχών και γενικά οφέλη ανάλογα με τα χρηματικά ποσά, τα οποία έχει τοποθετήσει από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Η απάντηση είναι: Όχι, σύμφωνα με όσα ορίζει η παρούσα συμφωνία. Επίσης, το νέο σχήμα θα είναι επαρκές ώστε να διεμβολίσει το υπάρχον τραπεζικό καρτέλ; Θα μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο του χρηματοδοτικού βραχίονα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας;»
Αναφερόμενος στη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και στην πολιτική της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Η εικόνα της ελλιπούς έως μηδαμινής χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι διάχυτη, με την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή κατηύθυνε πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μόλις 10 επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από μία τράπεζα αντιμετωπίζοντας μείζονα προβλήματα ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 86% των πόρων έχει κατευθυνθεί σε 36 εταιρείες, ενώ μόλις το 8,3% έχει καταλήξει σε δανειοδοτήσεις ύψους 5-10 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, τα πεπραγμένα σας στο πεδίο της χρηματοδότησης του κόσμου του επιχειρείν και της πραγματικής οικονομίας δε συνηγορούν για τις υποτιθέμενες “θεάρεστες προθέσεις” σας όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα».
Εν συνεχεία, σχετικά με τις δυνατότητες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Δημιουργείτε τη “βάση”, όπως την ονομάζετε, του 5ου τραπεζικού πυλώνα αλλά στερείτε από το σχήμα την κεφαλαιακή και λειτουργική επάρκεια καθιστώντας αυτό θνησιγενές. Για παράδειγμα, δε χρησιμοποιείτε άλλα “υλικά”, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και συνιστά ένα σπουδαίο εργαλείο, με κύριο σκοπό την προώθηση της δίκαιης, βιώσιμης και ολιστικής ανάπτυξης της οικονομίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ιδιαίτερα από κεφαλαιακής απόψεως, θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στο χρηματοπιστωτικό τομέα, συνιστώντας το βασικό δίαυλο μιας ισορροπημένης και δίκαιης χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας. Ωστόσο, με υπαιτιότητά σας, παραμένει απαξιωμένη και παροπλισμένη».
Καταληκτικά, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημείωσε: «Όπως φαίνεται μέσω της συμφωνίας, επιλέγετε να δώσετε ένα προκλητικό “bank pass” στο μετοχικό σχήμα της Τράπεζας Αττικής καταβάλλοντας το Δημόσιο, από το 2021, 920 εκατ. ευρώ για το 35% του σχήματος, τη στιγμή που οι ιδιώτες θα διαθέτουν το 56% έναντι 268 εκατ. ευρώ! Με άλλα λόγια, γινόμαστε μάρτυρες των πάσης φύσεως business των μεγαλοτραπεζιτών με τις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων και φυσικά τις ευλογίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ.. Οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες αποφάσεις σας και να λογοδοτήσετε στους Έλληνες πολίτες απαντώντας σε όλα τα θολά και σκανδαλώδη σημεία της συμφωνίας»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ – LAMIAthema.gr