Τα προβλήματα με τις ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Λαμίας βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στην ατζέντα του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή ερωτήσεις που κατέθεσαν προ ημερησίας διάταξης περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.
Περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Γκλέτσου έκαναν λόγο για τον κίνδυνο υγειονομικής φτώχειας καθώς, όπως είπαν, καθημερινά γίνεται ορατή η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών και η αποψίλωση του ΕΣΥ από έμπειρο ιατρικό προσωπικό.
Ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας έκανε η περιφερειακή σύμβουλος κ. Αγγελοπούλου, προτείνοντας την δημιουργία νέου οργανογράμματος και η Περιφέρεια να ασκήσει πίεση σε όλα τα επίπεδα για να γίνουν προσλήψεις γιατρών και να ισχύσουν επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου παρέμβαση έγινε και από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λαμίας, Δημήτρη Δανομάρα.
Ο κ. Δανομάρας έκανε λόγο για κατάρρευση του Νοσοκομείου με τραγικές ελλείψεις γιατρών που υποχρεώνουν σήμερα το νοσηλευτικό ίδρυμα να λειτουργεί με το 46,6% των οργανικών του θέσεων.
Σήμερα, στο Νοσοκομείο Λαμίας, είπε ο κ. Δανομάρας, υπηρετούν λιγότεροι απο τους μισούς γιατρούς και ευτυχώς ακόμη δεν έχει ξεσπάσει το επόμενο κύμα πανδημίας και βιώσουμε τα χειρότερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων οι περισσότερες Κλινικές του Νοσοκομείου υπολειτουργούν, ενώ η επικείμενη αποχώρηση των ειδικευόμενων γιατρών θα κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος και ιδιαίτερα της Παιδιατρικής Κλινικής που, μέχρι σήμερα, λειτουργούσε με έναν αποσπασμένο γιατρό από το Κέντρο Υγείας Δομοκού, δύο γιατρούς από την Πρωτοβάθμια Υγεία και μια παιδίατρο με μπλοκάκι.
Σύμφωνα με τον κ. Δανομάρα, σε τραγική κατάσταση είναι και τα Κέντρα Υγείας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων αναγνώρισε ότι αυτή την περίοδο στο Νοσοκομείο Λαμίας γίνονται δύο πολύ μεγάλα έργα η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και η Ογκολογική, αλλά όπως ανέφερε δεν υπάρχουν γιατροί για να λειτουργήσουν τα έργα αυτά και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Υγείας στο νομό.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Δανομάρας ζήτησε τη βοήθεια και τη στήριξη του περιφερειακού συμβουλίου προκειμένου να πιεστεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να δώσει λύσεις στα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας.
Απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους περιφερειακούς συμβούλους και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χρήστος Γεωργίου, σημειώνοντας ότι τα θέματα που αφορούν την υγεία θα πρέπει να συζητηθούν συνολικά για τα προβλήματα των Νοσοκομείων της Περιφέρειας και όχι να συζητάμε αποσπασματικά μόνο τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας.
Ο κ. Γεωργίου μίλησε για μια αποκέντρωση στον τομέα της υγείας με μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και από τη στιγμή που αυτό δεν έχει συμβεί, ο ρόλος μας, είπε, είναι συγκεκριμένος.
«Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έχει χρηματοδοτήσει τις μονάδες υγείας με ένα μεγάλο ποσό και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης και ο λόγος που το κάνουμε, πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, είναι γιατί πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.
Για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας ο κ. Γεωργίου είπε ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί εύκολα σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου ωστόσο, όπως είπε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Νοσοκομείο με τα μέσα και τους πόρους που διαθέτουμε και παράλληλα να ζητήσουμε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να καταγράψει τις ανάγκες και να τις προτεραιοποιήσει, έτσι ώστε να μπορούμε και εμείς να διεκδικήσουμε κάποιες λύσεις.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι ΤΟΜΥ λέγοντας ότι είναι ο κρίσιμος πυλώνας ενός υγιώς δομημένου συστήματος υγείας γιατί σε αυτές προσφεύγουν καθημερινά πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν πολύτιμες υπηρεσίες υγείας γιατί είναι πολύ πιο προσβάσιμες από τα Κέντρα Υγείας και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «πολύ σωστά εντάξαμε τις ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας τους».
Ο κ. Γεωργίου μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας υγειονομικός χάρτης αναγκών στην Περιφέρεια και δεσμεύτηκε το επόμενο διάστημα να καταγράψει όλες τις ανάγκες σε θέματα υγείας και με βάση αυτά τα στοιχεία να σχεδιάσουμε, όπως ανέφερε, τις επόμενες στοχευμένες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας.
«Μετράμε συνεχώς ήττες» τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος Αλίκη Λιάσκα και περιέγραψε μια εικόνα υποβάθμισης των υπηρεσιών του Νοσοκομείου με σημαντικές ελλείψεις γιατρών και συνεχιζόμενη υποβάθμιση Κλινικών.
Η κ. Λιάσκα αναφέρθηκε στον αγώνα των γιατρών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, λέγοντας ότι το Νοσοκομείο υποχρεώθηκε από τις συνθήκες να επεκταθεί σε άλλες λειτουργίες, χωρίς ωστόσο να ενισχυθεί με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.
Σήμερα το Νοσοκομείο, είπε η περιφερειακή σύμβουλος, καλείται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας, χωρίς το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο η προβληματική κατάσταση του Νοσοκομείου αναγκάζει τον κόσμο να μεταβαίνει σε άλλες δομές υγείας που είναι μακριά από τον τόπο που ζουν και εργάζονται, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται περισσότερο τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.
«Η περιφέρεια δεν μπορεί να προβεί σε προσλήψεις γιατρών αλλά μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο ως κοινωνικός εταίρος για να πιέσει και να διεκδικήσει λύσεις σε πολλά από τα σημερινά προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας» υπογράμμισε η κ. Λιάσκα.
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων αναφέρθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μπασδέκης καταθέτοντας και σχετικό ψήφισμα στο περιφερειακό συμβούλιο.
«Αυτό το χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Μπασδέκης, «οι βιοπαλιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη Στερεά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγική τους δραστηριότητα με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση λύσεις στα όλο και ποιο σύνθετα προβλήματα όπως εξελίσσονται ώστε να μπορούν να επιβιώσουν.
Η ακαρπία στην ελιά η μειωμένη παραγωγή στο βαμβάκι στο καλαμπόκι στα σιτηρά, η μείωση της παραγωγής στην κτηνοτροφία η εγκατάλειψη κοπαδιών απο κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής που ισχύει για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, είτε εξαιτίας των ζημιών που υφίστανται από διάφορες φυσικές οι άλλες αιτίες είτε από τη μεγάλη πληθυσμό λύκων η ασθενειών όπως τις ευλογιάς που αυτό το χρονικό διάστημα ιδιαίτερα στην περιοχή της Λοκρίδας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει συνθήκες πραγματικά ανυπόφορες για τους βιοπαλαιστές αγρότες».
«Θεωρούμε χρέος μας», είπε ο κ. Μπασδέκης, «να στηρίξουμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους και να παλέψουμε μαζί τους το επόμενο χρονικό διάστημα που θα βρίσκονται στο δρόμο απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει λύση για να μην βρεθούμε μπροστά σε νέα δεδομένα όπως αυτά που ζούμε αυτό το χρονικό διάστημα με την ερήμωση μεγάλων τμημάτων της υπαίθρου και με την εκδίωξη αγροτών και κτηνοτρόφων απο τα χωριά και τα χωράφια τους οδηγώντας τους ουσιαστικά στην ανεργία».
ΠΗΓΗ:lamiakos-typos.gr