Απέναντι από το «αίσθημα δικαίου» και την οργή της κοινωνίας για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών βρέθηκε για μία ακόμη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία.
Στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής «έκλεισε» το σκέλος της κοινοβουλευτικής διερεύνησης των ευθυνών υπουργών, επικαλούμενη (και) το άρθρο 86 του Συντάγματος στο οποίο στηρίζεται ο περίφημος νόμος «Περί Ευθύνης Υπουργών».
Η συνταγματική αυτή πρόβλεψη σε συνδυασμό με την διαπιστωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για συγκάλυψη τυχόν ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, όπως και άλλων μελών της κυβέρνησης, αποτέλεσε την θεσμική «ασπίδα», η οποία αξιοποιήθηκε στο έπακρο.
Το άρθρο 86
Επανέφερε έτσι στην επικαιρότητα το ζήτημα του αν και πότε πρόκειται να απαλειφθούν οι διατάξεις που δεν επιτρέπουν στους υπουργούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη, δίχως την μεσολάβηση της Βουλής. Ακόμη και όταν προκύπτουν γεγονότα τέτοιου μεγέθους όπως το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, που στοίχισε την ζωή σε 57 επιβάτες.
Θυμίζουμε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπει πως «μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Έτσι ο εκάστοτε εφαρμοστικός νόμος «Περί Ευθύνης Υπουργών» θέτει ως προϋπόθεση για να εξεταστούν υπουργικές ευθύνες την συναίνεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που υπάρχει κάθε φορά. Το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται σε ισχύ ακόμη και μετά την τελευταία αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε το 2019, και συνεχίζει να αποτελεί ένα διαχρονικό εμπόδιο.
ΠΗΓΗ:news247.gr