Την εικόνα μιας κοινοβουλευτικής ομάδας με ενιαίο λόγο και συνοχή θα επιχειρήσει να δώσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το περίφημο weekend στις Σπέτσες που για το οποίο εδώ και δύο εβδομάδες έχει στείλει πρόσκληση ο Στέφανος Κασσελάκης. Θα καταβληθεί δηλαδή μια προσπάθεια να ανατραπεί η αίσθηση αποδοκιμασίας σε σειρά χειρισμών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράστηκε από πολλούς βουλευτές το προηγούμενο 10ήμερο.
Στον στόχο αυτό αναμένεται να συμβάλλει και ο χαρακτήρας «κοσμικού ρεπορτάζ» που έχει δοθεί στην εν λόγω διαδικασία πέραν από το πολιτικό της περιεχόμενο. Συνεχή άλλωστε είναι τα δημοσιεύματα και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ σχετικά με τις μη πολιτικές δραστηριότητες των βουλευτών όπως για παράδειγμα το πού θα καταλύσουν και που θα πάνε για φαγητό. Όπως επίσης και στην «τουριστική» προετοιμασία που γίνεται στις Σπέτσες λόγω αυτού του -απρόσμενου για χειμερινούς μήνες- γεγονότος.
Στις Σπέτσες
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβούν στο νησί φιλοξενούμενοι του Στέφανου Κασσελάκη σε ξενοδοχείο, ενώ οι συναντήσεις εργασίας που έχουν προγραμματιστεί θα γίνουν στο προεδρικό εξοχικό.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ζητήσει από τους βουλευτές να αναπτύξουν τις θέσεις τους ανά τομέα εργασίας, ενώ ταυτόχρονα να συνδιαμορφώσουν τις κοινοβουλευτικές θέσεις του κόμματος από κοινού. Έτσι ώστε κάθε βουλευτής να έχει άποψη για την συνολική πρόταση της Κ.Ο ανεξαρτήτως αν αφορά συγκεκριμε΄να τον τομέα του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κρύψει ότι η πρακτική αυτή ακολουθεί τα εταιρικά πρότυπα που εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στις 11 Ιανουαρίου είχε επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει με εταιρικά πρότυπα. Είχε τονίζει πως «όπως στις εταιρίες υπάρχει ένα business plan το οποίο εκτελεί ένας επιχειρηματίας, ένας διευθύνων σύμβουλος, έτσι και αυτό μετά από ένα χρονικό διάστημα φέρνει αποτελέσματα, έτσι και στα κόμματα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός και στα κόμματα ο οποίος θα εκτελείται».
Επισημαίνοντας πάντως ότι η διαφορά είναι ότι «στην πρώτη περίπτωση ο επαγγελματισμός φέρνει αποτελέσματα στους μετόχους, σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Στη δεύτερη περίπτωση ο επαγγελματισμός που απαιτείται αλλάζει την κοινωνία».
Στην πράξη πάντως και με βάση το πρόγραμμα που έχει διαρρεύσει, οι συναντήσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου. Οι βουλευτές αναμένεται να εργαστούν με ένα μεσημεριανό διάλλειμα για φαγητό ενώ έχουν προγραμματιστεί και δύο βραδινές έξοδοι για φαγητό την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ. Την Κυριακή η κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να αναχωρήσει από τις Σπέτσες.
Παρουσίες και απουσίες
Όσον αφορά τους βουλευτές που θα παραστούν, από την 36μελή κοινοβουλευτική ομάδα θα λείψει η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη για προσωπικούς λόγους αλλά και η Έλενα Ακρίτα που έχει προγραμματισμένη ομιλία για το δημογραφικό ζήτημα.
Πάντως η βουλευτής επικρατείας θυμίζουμε ότι είχε εκφράσει ενστάσεις τόσο για το ύφος που χρησιμοποιήθηκε από τη γραμματέα της Κ.Ο Θεοδώρα Τζάκρη, όταν απευθύνθηκε η πρόσκληση όσο και για το μέρος που γίνεται η συνάντηση αντιπροτείνοντας να πραγματοποιηθεί σε κάποια πληγείσα περιοχή.
Αργότερα από τους υπόλοιπους θα φτάσει ο έτερος βουλευτής Επικρατείας ναύαρχος Γιώργος Αποστολάκης που θα βρίσκεται τις προηγούμενες ημέρες στο Νταβός. Παρά τις αρχικές ενστάσεις της τελικά θα παραβρεθεί η βουλεύτρια Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα.
Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα ήταν εξαρχής σαφές πως δεν θα παραβρίσκονταν στην συγκεκριμένη συνάντηση, γεγονός που σε δημόσιες δηλώσεις του ο Στέφανος Κασελάκης φαίνεται να αποτιμά ως απολύτως φυσιολογικό. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ισχύουν για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους βουλευτές.
Μπάλωμα
Όπως προαναφέραμε, η εν λόγω συνάντηση θα έχει και τον ρόλο ενός «επικοινωνιακού μπαλώματος» στην εικόνα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. Ιδίως όσον αφορά τις αντιδράσεις των βουλευτών όταν ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τον ομόφυλο γάμο. Μία κίνηση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε στην συνέχεια να ανασκευάσει ή να ανα-νοηματοδοτήσει. Διαρρέοντας πως δεν υφίσταται θέμα διαγραφής για όποιον δεν ψηφίσει το νομοθέτημα και επιφυλασσόμενος να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα αν κι αφού προκύψει.
Στη λογική της «κομματικής πειθαρχίας» είχαν αντιδράσει θυμίζουμε σειρά βουλευτών. Ενδεικτικά καταγράφθηκαν δημόσια ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Έλενα Ακρίτα ενώ σε αυτούς προστέθηκε και ο διευθυντής της Κ.Ο Γιώργος Τσίπρας. Κορυφαία βέβαια διαφοροποίηση ήταν αυτή του υπερ-τομεάρχη συντονιστή της Κ.Ο Παύλου Πολάκη, ο οποίος φέρεται να έχει αρνηθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Δημιουργώντας έτσι μία ρήξη όχι μόνον σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά συνολικά στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τελευταία αντίδραση που καταγράφθηκε ήταν αυτή του βουλευτή Ευβοίας Συμεών Κεδίκογλου που επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «στην πολιτική υπάρχει και η τακτική, υπάρχει το timing, υπάρχουν οι συμβολισμοί. Σε αυτό το θέμα, δεν τα χειριστήκαμε σωστά». Εκτίμησε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολύ φειδωλός στο πότε θα θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Τέλος, καταγράφθηκε η αντίδραση της Νίνας Κασιμάτη στην λογική της άνευ διαβούλευσης χρήσης των υπογραφών των βουλευτών σε προτάσεις νόμων που σχεδίασε να καταθέσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα οι αναρτήσεις προσώπων στο διαδίκτυο που θεωρούνται υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκης θεωρείται πως εκφράζουν την δυσαρέσκεια της προεδρίας του κόμματος για τις ενστάσεις της βουλεύτριας Β’ Πειραιά.
ΠΗΓΗ:news247.gr