Υπομονή για τον ανασχηματισμό μέχρι τη ΔΕΘ υπογραμμίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, την ώρα που ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασ. Κικίλιας, αρνείται να παραιτηθεί, όπως εντέχνως τον προτρέπουν πανταχόθεν και ρίχνει βέλη τόσο προς τον προκάτοχό του, νυν υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδη όσο και προς την υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, στον πρώτον για όσα δεν έγιναν επί των ημερών του στο ίδιο πόστο και τη δεύτερη για όσα δεν έπραξε, αν και όπως διατείνεται, ενημερώθηκε εγκαίρως με φόντο το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Mε τη χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 (Ν. Χατζηνικολάου ), ο κ. Κικίλιας όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον δρόμο στον οποίον πορεύτηκαν προ καιρού ο Ν. Μηταράκης και πρόσφατα ο Μ. Βαρβιτσιώτης, αλλά στην πραγματικότητα καλλιέργησε το έδαφος για μία «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση, βασικά στελέχη της οποίας έβαλε στο στόχαστρο, στην επιδίωξή του να υπερασπιστεί την χρονικά σύντομη ηγεσία του στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του υπουργού να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για την παραμονή στο πόστο του. Εκείνο που πιθανότατα δεν ανέμεναν είναι ότι ο κ. Κικίλιας, έχοντας πλέον αντιληφθεί ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, θα εξέθετε δημόσια τη δική του εκδοχή για τη διαχείριση των συνεπειών της φονικής κακοκαιρίας. Μία εκδοχή, που όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του υπουργού, βάζει στο στόχαστρο δύο κυβερνητικά στελέχη, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης περιβάλλει με εμπιστοσύνη : Tον Χρ. Στυλιανίδη και τη Νίκη Κεραμέως!
«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας διαχειριζόμενος την πανδημία. Και τώρα στις μεγαλύτερες πλημμύρες κλπ», απάντησε ο κ. Κικίλιας στο σχετικό ερώτημα που του τέθηκε, προσθέτοντας, πάντως, ότι τη σύνθεση της κυβέρνησης την αποφασίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με το εάν όλα έγιναν σωστά, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών είναι διψήφιος και έχουν καταστραφεί σημαντικές υποδομές, ο κ. Κικίλιας είπε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν παρούσα, όπως και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαρίστησε, μάλιστα, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο για την άμεση ανταπόκρισή του και συνεισφορά στη διαχείριση της κρίσης.
«Με το κατεπείγον σε περιφέρειες και δήμους αιτήματα και ενημερώσεις, καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας από την πρώτη στιγμή, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι την αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών μέσα στα δάση την έχουν τα δασαρχεία και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων στα όρια των αστικών περιοχών έχει η Περιφέρεια, τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των όμβριων υδάτων στους δήμους, έχουν οι Δήμοι και την αρμοδιότητα για τον έλεγχο όλων αυτών την έχει το υπουργείο Εσωτερικών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Η πιο χαρακτηριστική του τεταμένου κλίματος που υπάρχει πλέον στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η απάντηση του κ. Κικίλια, στο ερώτημα, αν την ώρα του συντονισμού ήταν μόνος ή υπήρχαν δίπλα του στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. «Σάμπως και υπήρχαν, τί σημασία έχει. Εγώ είμαι ο υπουργός» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έστρεψε ευθέως τα βέλη του προς τον προκάτοχό του – από χθες υπουργό Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδη – τον οποίον κατήγγειλε ευθέως ότι επί των ημερών, η απορροφητικότητα των κονδυλίων για το πρόγραμμα Αιγίς κινήθηκε στο 1%. Και κατέληξε : «Εγώ είμαι μόλις 2,5 μήνες υπουργός Πολιτικής Προστασίας»…
Η παρότρυνση από το περιβάλλον του πρωθυπουργού για αναμονή μέχρι τη ΔΕΘ, προηγήθηκε χρονικά της συνέντευξης του κ. Κικίλια. Από χθες το βράδυ, ωστόσο, αναζητείται με εντατικούς ρυθμούς ο αντικαταστάτης του και ουδείς αποκλείει οι εξελίξεις να είναι πιο σύντομες από εκείνες που αφήνεται να εννοηθούν.
Πηγή ieidiseis.gr