Για τη χορήγηση της επταήμερης βίζα – εξπρές σε Τούρκους τουρίστες σε δέκα ελληνικά νησιά, μιλούν στο NEWS 24/7 εκπρόσωποι των Ενώσεων Ξενοδόχων. Ποιους προορισμούς αφορά περισσότερο και πόσο θα αλλάξει τον τουρισμό τους.
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση έγινε δεκτή από τον τουριστικό κόσμο η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χορήγηση επταήμερης βίζα – εξπρές σε Τούρκους που θέλουν να επισκεφτούν για διακοπές δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ανακοίνωση που έγινε κατά την κοινή συνάντηση χτες, Πέμπτη (07/12) στην Αθήνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει ότι “τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών”.
Ουσιαστικά πρόκειται για εξαίρεση στους όρους των χωρών που βρίσκονται εκτός Σένγκεν, την οποία ενέκρινε η Ε.Ε., βάσει της οποίας οι Τούρκοι που θέλουν να επισκεφτούν τα νησιά της Λήμνου, της Λέσβου, της Χίου, της Ρόδου, της Σύμης, του Καστελόριζου, της Σάμου, της Λέρου, της Καλύμνου και της Κω, θα λαμβάνουν κατά την άφιξη τους βίζα επτά ημερών, διάρκειας ενός έτους. Η ανακοίνωση αυτή, που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα αποτελέσει μια σημαντική «τονωτική ένεση» για τον τουρισμό αυτών των νησιών, κυρίως για τα μικρότερα και για εκείνα που δεν διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια. Σίγουρα θα επηρεάσει λιγότερο τη Ρόδο, όμως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Σύμη σίγουρα θα έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο.
Οι Τούρκοι τουρίστες που έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας φέτος μέσω μεθοριακών σταθμών, φτάνουν το ένα εκατομμύριο, ενώ υπολογίζεται ότι άλλες 100.000 περίπου φτάνουν με αεροπλάνα. Ο ακριβής αριθμός των ταξιδιωτών που φτάνουν από τη γειτονική χώρα δεν καταγράφεται με λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ η αγορά της Τουρκίας εμφανίζει χαμηλή εποχικότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι ταξιδεύουν όλο το χρόνο.
Οι Τούρκοι τουρίστες “έσωσαν την παρτίδα” του τουρισμού στη Λέσβο
Στη Λέσβο, το νησί που ο τουρισμός του επλήγη όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια λόγω του μεταναστευτικού, η είδηση χαροποίησε ιδιαίτερα τον τουριστικό κόσμο. Μιλώντας στο NEWS 24/7, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Δημήτρης Αβαγιανός τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι κάτι που το ήθελε και η Τουρκία, ώστε να ταξιδεύουν οι πολίτες της στην Ελλάδα.
«Ο τουρισμός της Λέσβου έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από όλους τους προορισμούς της χώρας, λόγω του μεταναστευτικού. Η χτεσινή ανακοίνωση για την συμφωνία είναι κάτι που «κυνηγούσαμε» για πολύ καιρό, από το 2016, μέσω των βουλευτών της Περιφέρειας μας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την ελληνική κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της πίεζε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία», λέει ο κ. Αβαγιανός, επισημαίνοντας ότι «υποδεχόμαστε την απόφαση με μεγάλη χαρά, προσδοκώντας την αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία προς τα νησιά μας. Προσδοκούμε ταυτόχρονα την αύξηση των τουριστικών ροών και από τις ευρωπαϊκές αγορές».
Η φετινή χρονιά για τον τουρισμό στη Λέσβο ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο, όμως όπως λέει ο κ. Αβαγιανός «την «παρτίδα την έσωσαν οι Τούρκοι», οι οποίοι ήρθαν σε μεγάλους αριθμούς, καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών.
«Τώρα ευελπιστούμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Το 2022 ήρθαν περίπου 40.000 Τούρκοι τουρίστες και φέτος ξεπεράσαμε ίσως τις 70.000. Για του χρόνου και με τη νέα συμφωνία ελπίζουμε να φιλοξενήσουμε 100.000-120.000 ταξιδιώτες από τη γειτονική χώρα». Όπως ο ίδιος εξηγεί, φέτος η μέση παραμονή των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο, αυξήθηκε από τις 3 ημέρες που ήταν πέρυσι σε πέντε.
«Η βίζα μέχρι σήμερα, όχι μόνο κόστιζε αρκετά, αλλά και η διαδικασία έκδοσης της ήταν χρονοβόρα. Αυτή η νέα συμφωνία αφορά στο μέσο Τούρκο πολίτη, ο οποίος έχει ένα καλό βιοτικό επίπεδο και θέλει να επισκεφτεί τη χώρα μας. Είναι ταξιδιώτες που αναζητούν το καλό φαγητό, είναι κυρίως οικογενειάρχες, που κάνουν εκδρομές και περιηγήσεις. Αγαπούν τον πολιτισμό μας, επισκέπτονται τα πολλά και σημαντικά μουσεία μας, ακόμα και τα θρησκευτικά μνημεία και εκκλησίες μας. Περιηγούνται στα χωριά μας, ενώ αγαπούν ιδιαίτερα και τις δραστηριότητες στη φύση. Δεν είναι ένας τουρίστας της παραλίας, αλλά της εξερεύνησης. Φυσικά αγαπούν και τον ήλιο και τη θάλασσα, καθώς στα δικά τους παράλια απέναντι από τα νησιά μας, οι παραλίες είναι βραχώδεις. Επιπλέον είναι ταξιδιώτες που ψωνίζουν τοπικά και άλλα προϊόντα ενισχύοντας σημαντικά το τοπικό εμπόριο. Γενικά θα έλεγα ότι ξοδεύουν χρήματα και θα παρομοίαζα τον Τούρκο τουρίστα του 2024 με τον Έλληνα του 1990 σε οικονομική δύναμη», λέει ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων.
Όπως υποστηρίζει, το νησί της Λέσβου εξακολουθεί να παραμένει ένας οικονομικά προσιτός προορισμός σε σχέση με τα άλλα δημοφιλή νησιά της Ελλάδας.
«Αυτό είναι γνωστό στη γειτονική χώρα και έτσι η Λέσβος είναι στις πρώτες προτιμήσεις τους. Προσδοκούμε με τη νέα συμφωνία αύξηση των ροών από Τουρκία, όμως δεν θα επιθυμούσαμε να είναι ανεξέλεγκτη καθώς θα έπεφτε το επίπεδο εξυπηρέτησης, πράγμα το οποίο απευχόμαστε. Θέλουμε μια σταδιακή αύξηση σε βάθος χρόνου, ώστε να έχουμε μια υγιή και σταθερή εξυπηρέτηση των πελατών μας. Ευελπιστούμε να υπάρχει ζήτηση όλο το χρόνο και ανάλογα τα καταλύματα και τα εστιατόρια θα μένουν ανοικτά. Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης κυρίως, που διατηρούν εξοχικά σπίτια στο Αϊβαλή, το οποίο απέχει μόλις μία ώρα με το καραβάκι από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να γίνουμε και προορισμός για Σαββατοκύριακα», τονίζει ο κ. Αβαγιανός.
Οι Τούρκοι τουρίστες έφεραν τον τουρισμό πόλης στη Χίο
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου κα. Αντιγόνη Μαϊστράλη μιλώντας στο NEWS 24/7, τόνισε ότι ο τουριστικός κόσμος του νησιού, επίσης χαιρετίζει τη νέα συμφωνία. «Θα μας διευκολύνει καθώς έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα από τη συγκεκριμένη αγορά. Θα μας βοηθήσει να έχουμε μια σταθερότητα και καλύτερο προγραμματισμό στις επιχειρήσεις μας και σίγουρα θα υποδεχόμαστε ταξιδιώτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Όπως σημειώνει η κα. Μαϊστράλη, αυτή η αγορά έφερε τον τουρισμό πόλης στη Χίο, και μάλιστα όλο το χρόνο. «Με τη νέα συμφωνία ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί το διάστημα παραμονής των Τούρκων επισκεπτών και θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να έρθει. Μέχρι τώρα η πλειονότητα έκανε μια διανυκτέρευση. Οι ταξιδιώτες από τη γειτονική χώρα ταξιδεύουν όλο το χρόνο στο νησί μας και τώρα θα μπορούν να μένουν περισσότερο», επισημαίνει η πρόεδρος των ξενοδόχων της Χίου.
Πολύ θετική εξέλιξη για τα νησιά της Δωδεκανήσου
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, μιλώντας στο NEWS 24/7 σημειώνει ότι η απόφαση αυτή είναι μόνο θετική για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
«Σαφώς υπάρχουν νησιά που θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος από αυτή την απόφαση, καθώς τους επηρεάζει περισσότερο. Για τη Σύμη, την Κω και τη Λέρο αυτή η απόφαση θα μπορούσε πραγματικά τα αλλάξει το τουριστικό γίγνεσθαι. Και για τη Ρόδο θα λειτουργήσει θετικά και κυρίως για μικρότερα ξενοδοχεία, αλλά και για τα καταλύματα που βρίσκονται μέσα στην πόλη και μένουν ανοικτά όλο το χρόνο. Ειδικά για τους τελευταίους ίσως να αποδειχθεί πολύ σημαντικό. Οι Τούρκοι είναι τουρίστες που ταξιδεύουν όλο το χρόνο και η τοπική εμπορική αγορά ενισχύεται ιδιαίτερα, καθώς επιδίδονται σε ψώνια και χαρακτηρίζονται ως high-spenders», τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.
ΠΗΓΗ:news247.gr