Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».
Εκτός από τους βουλευτές που έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συζήτηση, με 95 συνολικά να είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο, θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί στις 13:00.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι θα εκφράζει με ευθύτητα τις θέσεις του
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να σηκώσει το γάντι μετά την παρέμβαση Σαμαρά, αλλά θα επιχειρήσει να αποδώσει εκ νέου για την κυβέρνησή του «προοδευτική κατεύθυνση».
Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι εκτιμήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο κάνουν λόγο για μία «πύρινη» ομιλία σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες ρυθμίσεις, και όχι μόνο. Ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει καταστήσει σαφές ότι θα εκφράζει με ευθύτητα τις θέσεις του, αποτελώντας την κεντρική «φωνή» των γαλάζιων ανησυχιών όσων νιώθουν ότι αγνοείται η παραδοσιακή βάση της ΝΔ για χάρη του Κέντρου.
Τι συμβαίνει στις κοινοβουλευτικές ομάδες
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο την καταψήφιση οδεύουν μεταξύ άλλων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Άννα Καραμανλή, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόδωρος Καράογλου, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Μάριος Σαλμάς, ο Φώντας Μπαραλιάκος και άλλοι.
Την αποχή αναμένεται να επιλέξουν μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο Άγγελος Συρίγος, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Καλλιάνος ενώ μένει να φανεί αν θα κάνουν τελικά το ίδιο τρεις υφυπουργοί (Γιάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα και Γιάννης Κεφαλογιάννης) ή αν θα προκύψουν «θετικές» εκπλήξεις για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από γαλάζιες πηγές, εκτιμώνται σε έως και 48 οι διαφωνίες βουλευτών της ΝΔ αλλά μένει να φανεί ακριβώς ο τρόπος έκφρασής τους
Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του. Εξάλλου ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε χθες γνωστό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, όπως έπραξαν και τα κόμματα «Σπαρτιάτες» και «Νίκη». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που ζήτησε και αυτός από την πλευρά του ονομαστική ψηφοφορία.
Ο σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Φαραντούρης, μιλώντας σήμερα στο ΜΕGA, υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξουν διαρροές. Αυτή η ιστορία ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη κατάθεση σχεδίου νόμου προ 2μήνου. Τους βουλευτές τους τιμά το να παίρνουν θέση. Η αποχή είναι μια κοινοβουλευτική διολίσθηση και το βλέπω σαν παράδοξο».
Ωστόσο αντιδράσεις υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα από τους Παύλο Πολάκη και Νίνα Κασιμάτη, που μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική στάση τους.
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένουν να δουν τον τελικό αριθμό των αποχών ή/και καταψηφίσεων.
«Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών μας θα το ψηφίσει. Είναι ζήτημα συνείδησης και στην ιδιωτική σφαίρα του καθενός, γι΄αυτό δεν επεβλήθη κομματική πειθαρχία», ανέφερε στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η «Πλεύση Ελευθερίας» και η «Νέα Αριστερά» αναμένεται να υπερψηφίσουν, ενώ ΚΚΕ, «Νίκη», «Σπαρτιάτες» και «Ελληνική Λύση» θα καταψηφίσουν.
Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:
Πηγή in.gr