Producers

Contact

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Παραγωγοί
    • Πρόγραμμα
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
    • Επικοινωνία
  • MELODIA LIVE
    • Άκουσε LIVE
    • Studio LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές Ειδήσεις
    • Ελλάδα Ειδήσεις
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Μουσικά Νέα
    • Θέατρο
    • Cinema/TV
    • Βιβλίο
  • MAGAZINE
    • Ταξίδι
    • Ευ Ζην
    • Επιστήμη
    • Auto – Moto
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
Reading: Υποκατάστατα κρέατος: Κάτι σημαντικό για την υγεία λείπει από τη συνταγή
Share
Melodia 88FM
Aa
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Παραγωγοί
    • Πρόγραμμα
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
    • Επικοινωνία
  • MELODIA LIVE
    • Άκουσε LIVE
    • Studio LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές Ειδήσεις
    • Ελλάδα Ειδήσεις
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Μουσικά Νέα
    • Θέατρο
    • Cinema/TV
    • Βιβλίο
  • MAGAZINE
    • Ταξίδι
    • Ευ Ζην
    • Επιστήμη
    • Auto – Moto
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
Follow US
Melodia 88FM > ΔΙΑΦΟΡΑ > Συνταγές & Άλλα > Υποκατάστατα κρέατος: Κάτι σημαντικό για την υγεία λείπει από τη συνταγή
Συνταγές & Άλλα

Υποκατάστατα κρέατος: Κάτι σημαντικό για την υγεία λείπει από τη συνταγή

13 Σεπτεμβρίου 2023
Updated 2023/09/06 at 11:20 ΠΜ
Share
SHARE

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που εξετάστηκαν περιέχουν σίδηρο σε μορφή που δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πολλά από τα υποκατάστατα κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά της Σουηδίας, πιθανότατα και σε άλλες χώρες, δεν προσφέρουν επαρκή επίπεδα σιδήρου και ψευδαργύρου, διαπιστώνει νέα μελέτη,.

Η διαθεσιμότητα τροφίμων που βασίζονται σε φυτικές πρωτεΐνες έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η χορτοφαγία έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σχετίζεται με οφέλη για την υγεία όπως ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη και καρδιοπαθειών.

-Advertisment-

 

Τα οφέλη της χορτοφαγίας έχουν τεκμηριωθεί με μεγάλες μελέτες, όμως οι δυνητικές επιδράσεις των κατεργασμένων φυτικών πρωτεϊνών δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Τσάλμερς στο Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη τους εξετάζει 44 υποκατάστατα κρέατος που πωλούνται στη Σουηδία, τα οποία παράγονται κυρίως από πρωτεΐνη σόγιας και μπιζελιών, συχνά όμως περιέχουν και τέμπε, δηλαδή ζυμωμένους σπόρους σόγιας, καθώς και πρωτεΐνες από μύκητες.

«Μεταξύ των προϊόντων αυτών διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς το διατροφικό περιεχόμενο» λέει η Σεσίλια Μάγιερ Λάμπα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition.

-Advertisment-

«Γενικά, η εκτιμώμενη απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου από αυτά τα προϊόντα ήταν εξαιρετικά μικρή» αναφέρει.

Ο λόγος είναι ότι τα προϊόντα αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα ενώσεων του φυτικού οξέος, οι οποίες δεσμεύουν τον σίδηρο και τον ψευδάργυρο και εμποδίζουν την απορρόφησή του από το έντερο.

Οι ενώσεις αυτές προϋπάρχουν σε φυτικά προϊόντα όπως τα όσπρια και τα δημητριακά, όμως η συγκέντρωσή τους αυξάνεται σημαντικά κατά τη διαδικασία απομόνωσης της φυτικής πρωτεΐνης.

«Αυτός είναι ο λόγος που η λίστα των συστατικών δείχνει υψηλά επίπεδα [σιδήρου και ψευδαργύρου]. Τα μέταλλα όμως είναι δεσμευμένα από ενώσεις του φυτικού οξέος και δεν μπορούν να απορροφηθούν» εξηγεί η ερευνήτρια.

Υψηλότερα επίπεδα βιοδιαθέσιμου σιδήρου βρέθηκαν σε προϊόντα τέμπε, καθώς η ζύμωση των σπόρων σόγιας βασίζεται σε μικροοργανισμούς που διασπούν τις ενώσεις του φυτικού οξέος.

Δυνητικά υψηλότερα είναι και τα επίπεδα βιοδιαθέσιμου σιδήρου σε προϊόντα με μυκοπρωτεΐνες, ωστόσο οι ερευνητές αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τα τοιχώματα των κυττάρων των μυκήτων διασπώνται στο ανθρώπινο έντερο.

Η έλλειψη σιδήρου παραμένει σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως, ειδικά για τις γυναίκες που χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να αναπληρώνουν τον σίδηρο που χάνεται με το αίμα της περιόδου.

Στην Ευρώπη, το πρόβλημα εκτιμάται ότι αφορά το 10 με 32 τοις εκατό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και σχεδόν ένα στα τρία κορίτσια σχολικής ηλικίας.

Οι γυναίκες είναι εξάλλου πιθανότερο να ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, το οποίο είναι η κύρια πηγή σιδήρου που απορροφάται εύκολα.

 

 

 

 

 

 

in.gr

TAGGED: Υποκατάστατα κρέατος
melodia88 13 Σεπτεμβρίου 2023
Share this Article
Facebook TwitterEmail Print
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΗΡΩΝ
Ad imageAd image
GROUP CENTER HELLAS
Ad imageAd image
- Advertisement -
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ GROUP
Ad imageAd image
Ad imageAd image

You Might Also Like

Συνταγές & Άλλα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ CHICKEN HOUSE

13 Δεκεμβρίου 2023
Συνταγές & Άλλα

5 facts για την ελληνική κουζίνα

1 Δεκεμβρίου 2023
Συνταγές & Άλλα

Μπακλαβάς Πολίτικος με Φυστίκι Αιγίνης και Βερίκοκο Γλυκό του κουταλιού

16 Σεπτεμβρίου 2023
Συνταγές & Άλλα

Ψάρια στα κάρβουνα – Tips και χρόνοι ψησίματος για τα μεγάλα και τα μικρά

15 Σεπτεμβρίου 2023

©2025 Ράδιο Μελωδία 88FM. All rights Reserved.

Κατασκευή & Φιλοξενία Ιστοσελιδας 19CLOUDS

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?