Συνταγές & Άλλα

Αν θέλετε να φτιάξετε ψωμάκια σαν το βαμβάκι, είστε στο σωστό μέρος

Εύκολα αφράτα τυρόψωμα-Ψωμάκια με τυρί σκέτος αφρός

Ψωμάκια σαν το βαμβάκι

Απαραίτητα υλικά

1 αυγό  διαχωρισμένο
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
μισό ποτήρι λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1,5 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5,5 φλιτζάνια αλεύρι
άφθονο σουσάμι για πασπαλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζεστό γάλα,ζάχαρη και μαγιά και ανακατώνουμε μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Μετά ρίχνουμε το λάδι, το νερό, το ασπράδι, αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαφρώς κολλώδης ζύμη (εάν είναι απαραίτητο, αφαιρέστε τη ζύμη που έχει κολλήσει στο χέρι σας με αλεύρι ή λάδι).


Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουε στην άκρη για 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Λαδώνουμε τα χέρια μας και κόβουμε κομμάτια μεγέθους πορτοκαλιού από τη ζύμη και τα πλαθουμε σε ψωμάκια.


Βάζουμε τα ψωμάκια σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.
Αλείφουμε από πάνω με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και αφήνουμε στους 50-70°C να φουσκώσουν.

Τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δυο σημεία όπως φαίνεται στην φωτό


Ψήνουμε στους 175°C για 25 περίπου λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Παρακολουθούμε το ρόδισμα.

 

Εύκολα αφράτα τυρόψωμα

τυρόψωμα

Εύκολα αφράτα τυρόψωμα

Τυρόψωμα

Υλικά

Για το προζύμι
25 γρ μαγιά νωπή (1 κυβάκι)ή 1 φακελάκι ξηρή
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό (40 βαθμοί)
Λίγο από το αλεύρι γ.ο.χ

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό αλεύρι ζυμωτό
2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
1/2 κ.σ αλάτι
2 κ.σ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση
2 κ.σ ζάχαρη
φέτα χοντροτριμμένη
1 αυγό για άλλειμα
Σουσάμι, μαυροσίσαμο

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά για το προζύμι και φτιάχνουμε έναν πηχτό χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο να διπλασιαστεί σε όγκο. Κοσκινίζουμε τα άλευρα και το αλάτι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το προζύμι και τα 2 φλυτζάνια νερό. Ζυμώνουμε να γίνει η ζύμη μας μαλακή. Τη χωρίζουμε σε μπάλες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 1 με 1 1/2 ώρα. Ανοίγουμε τα ζυμαράκια μας σε πάχος 1εκ. σε μακρόστενα κομμάτια.Βάζουμε μέσα λίγη τριμμένη φέτα και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε ρολάκια.

Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσίσαμο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Το νερό για το προζύμι να είναι χλιαρό και όχι πολύ ζεστό, γιατί αν είναι πολύ ζεστό θα “κάψετε” τη μαγιά και δεν θα σας φουσκώσουν.

Ψωμάκια με τυρί σκέτος αφρός

Ψωμάκια Αφρός

Ψωμάκια με τυρί σκέτος αφρός

Υλικά

1 φλιτζάνια ζεστό γάλα
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1/2 ποτήρι λάδι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
2 ασπράδια
6-7 φλιτζάνια αλεύρι

Επάλειψη
2 κρόκους αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού γάλα
για την γέμιση
Φέτα

Οδηγίες

Στο χλιαρό νερό ρίχνουμε την ζάχαρη το γάλα , την μαγιά και ανακατεύουμε. Ανακατέψτε και περιμένετε λίγα λεπτά.
Στη συνεχεια, προσθέστε το ασπράδι, το λάδι και το αλάτι και ανακατέψτε ξανά.
Προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι περίτου 6-7 φλιτζάνια .
Ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Θα έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και ζυμώστε για 3-5 λεπτά
Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμαράκι μας για τουλάχιστον 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
μέχρι να διπλασιαστεί.
Για να επιταχύνετε τη διαδικασία βάλτε το μπολ με την ζύμη στο φούρνο που έχετε
θερμάνει στους 50 βαθμούς.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης μέγεθος μανταρινιού και ανοίγουνε στην παλάμη μας βάζουμε
τυράκι και κλείνουμε .
Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με απόσταση μεταξύ τους.
Αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι για 30 λεπτά. Αλείφουμε με αυγό και γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζοντας τα από τον φούρνο καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα για 10-15 λεπτά!
Έτοιμα και καλή σας απόλαυση !

 

 

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: syntagesgiapaidia.blogspot.com: pratikyemektariflerimiz.com

https://xrysoskoufaki.gr

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close