-
- Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προετοιμασία του βούτυρο κλαριφιέ
- Ανακατέψτε τα φιστίκια με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Αλείψτε την βάση του ταψιού σας με βούτυρο και πασπαλίζετε με φιστίκι πάνω από το βούτυρο.
- Εάν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε κατεψυγμένη ζύμη, δείτε τις συμβουλές για τη χρήση έτοιμης ζύμης.(Μην αφήνετε να ξεπαγώσει πολύ γρήγορα, αποψύξτε σε θερμοκρασία δωματίου, μην ξεχωρίζετε μέχρι να αποψυχθεί τελείως)
- Πάρτε το πρώτο σας φύλλο και το τοποθετήσετε στη βάση του ταψιού. Βουρτσίστε ολόκληρο το κομμάτι του φύλλου με το βούτυρο. Επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο με 18 άλλα φύλλα.
- Μόλις βουρτσίσετε το 18ο στρώμα, χρησιμοποιήστε όλα τα τριμμένα φιστίκια αιγίνης για να φτιάξετε ένα ομοιόμορφο στρώμα μέχρι τα άκρα του ταψιού.
- Τοποθετήστε ένα άλλο φύλλο πάνω από τα φυστίκια και βουτυρώστε. Επαναλάβετε μέχρι να ολοκληρώσετε και την τελευταία στρώση. Αν έχει παραμείνει επιπλέον βούτυρο, βάλτε το στην άκρη.
- Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα κόπτη ζαχαροπλαστικής, κόψτε απαλά το μπακλαβά σε ίσια τετράγωνα ή σχήματα διαμαντιών. Εάν χρησιμοποιείτε ένα στρογγυλό ταψί, μπορείτε να το κόψετε σε μεγάλες, στενές λωρίδες, αν θέλετε.
- Πασπαλίστε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω. Τοποθετήστε το ταψί σε ένα προθερμανθέντα φούρνο 200 ° C και ρυθμίστε το χρονόμετρο για 45 λεπτά.
- Μόλις ο μπακλαβάς βρίσκεται στον φούρνο, αφαιρέστε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
- Ψήστε το μπακλάβα για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι τα φύλλα να φουσκώσουν και τα επάνω στρώματα να είναι χρυσά, τραγανά και διαφανή.
- Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο. Ενώ είναι ακόμη ζεστό , ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι ομοιόμορφα πάνω από το μπακλαβά. Απλώστε φιστίκια από πάνω.
- Αφήστε το Μπακλαβά σας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.
Τι είναι το βούτυρο clarifié;
Βeurre clarifié, clarified butter, βούτυρο κλαριφιέ ή, στα ελληνικά, διαυγές βούτυρο. Μάθε τι είναι και πως φτιάχνεται.
Πρόκειται για αυτό που μένει όταν αφαιρεθούν απ’ το βούτυρο τα στερεά κατάλοιπα απ’ το νερό και το γάλα. Είναι ένα λιπώδες υλικό που θα το βρεις σε συνταγές όπως το λαχταριστό Κροκ μεσιέ και μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι, βράζοντας τον βούτυρό σου σε μέτρια φωτιά και διαχωρίζοντας τα στερεά απ’ το διαυγές λιπώδες υλικό του βουτύρου.
Δες βήμα βήμα τον πολύ απλό τρόπο με τον οποίο μπορείς να το φτιάξεις στο βίντεο που ακολουθεί:
-Advertisment-
Βερίκοκο Γλυκό του κουταλιού
Βερίκοκο Γλυκό του κουταλιού
Συστατικά:
Για 1 κιλό βερίκοκα (ζυγίζονται μετά την αφαίρεση των πυρήνων βερίκοκου και τα βερίκοκα έχουν ξεφλουδιστεί)
800 g ζάχαρης
80 ml νερού
1 κσ ασβέστη
1/2 κ.γ. κιτρικό οξύ (ξυνό)
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε βερίκοκα αγουρωπά και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα.Καθαρίστε τα από την φλούδα τους.
Τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει με ασβέστη, για 2 ώρες να σφίξουν.Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, με μπόλικο νερό. Αφαιρούμε τους πύρινες
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό και το ξυνό και το βράζουμε για 5′, από την ώρα που θα πάρει βράση.
Βάλτε τα βερίκοκα στο ζεστό σιρόπι (αφαιρούμε τους αφρούς του θα βγάλουν, από την επιφάνεια.) μόλις πάρουν βράση στο σιρόπι, μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ, για να μην μας λιώσουν.
Σβήστε τη φωτιά σκεπάστε τα με ένα πιάτο αφοί κρυώσει λίγο σκεπάστε με μεβράνη από πάνω και αφήστε για 6-10 ώρες.
Αφαιρέστε τα βερίκοκα σε ένα μπολ.
Ξαναβράστε το σιρόπι και μόλις πάρει βράσει προσθέστε τα βερύκοκα.
Επαναλάβετε τη διαδικασία 3-4 φορές και στο τέλος βάλτε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα
κάνοντας κονσερβοποίηση και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο, στάζουμε μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας, αν τρέξει δεξιά – αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, ενώ αν στέκεται είναι δεμένο.
— Αν θέλουμε, μπορούμε πριν τα βράσουμε, να βάλουμε στη θέση του κουκουτσιού, από ένα καβουρντισμένο αμύγδαλο.
Δείτε το βίντεο της Συνταγής εδώ