Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας για το σχολικό έτος 2023-2024 σχεδίασε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με κύριο στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη χρήση της συλλογής της Βιβλιοθήκης. Κύριος σκοπός των προγραμμάτων η εξοικείωση των μαθητών με τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης, η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, η καλλιέργεια χρήσιμων δεξιοτήτων και η διασκέδαση μέσα από την μάθηση, σε έναν χώρο οικείο και δημιουργικό.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν από ομάδα εκπαιδευτικών κι εργαζομένων της Βιβλιοθήκης και απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που φοιτούν στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή.
Περιγραφικά, τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν το σχολικό έτος 2023-2024 είναι τα ακόλουθα:
«Χαμογελάστε είναι μεταδοτικό! Ταξίδι στα συναισθήματα»
Στόχος του προγράμματος είναι οι μικροί μαθητές και μαθήτριες να ανακαλύψουν τη δύναμη που κρύβει ένα Χαμόγελο, την Αγάπη που φτιάχνεις με διαφορετικά χρώματα και, τελικά, να σηκωθούν λίγο ψηλότερα με αγκαλιές που σε ψηλώνουν! Άραγε τα βιβλία με τις ιστορίες τους μπορούν να ξυπνήσουν τη φαντασία που έχει μείνει βουβή εδώ και καιρό; Αν ναι, τότε τα παιδιά ίσως καταφέρουν να διώξουν τα σύννεφα και μία βροχή ΕΥΤΥΧΙαΣ να πέσει στην πόλη. (Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού, διάρκεια 60’ )
«ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ: Η γη μας το σπίτι μας!!!»
Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις συνέπειες του ανθρώπινου παράγοντα στο περιβάλλον, έτσι όπως το βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα. Θα προβληματιστούν για τη σημερινή κατάσταση και θα συνειδητοποιήσουν τον δικό τους ρόλο μέσα στο μεγάλο τους σπίτι που είναι η Γη, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν λύσεις για έναν φιλικό βιώσιμο πλανήτη. Έτσι οι μικροί μαθητές του σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν με το σύνθημα τους την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. (Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού, διάρκεια 60’)
«Από τις σπηλαιογραφίες στους πίνακες του 19ου αιώνα: ένα ταξίδι στην ζωγραφική τέχνη»
Στόχος του προγράμματος είναι, μέσα από τη μελέτη της ζωγραφικής ως καλλιτεχνικής έκφρασης του ανθρώπου σε κάθε εποχή, τα παιδιά να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα, να καλλιεργήσουν την αισθητική, και να συνειδητοποιήσουν ότι η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι της κάθε χώρας. Το ταξίδι ξεκινά από τα προϊστορικά σπήλαια, τις τοιχογραφίες της Κνωσού και του Ακρωτηρίου της Θήρας και ακολούθως, δίνεται βαρύτητα στη ζωγραφική τέχνη της Αναγέννησης και των αρχών του 19ου αιώνα, μέσω της μελέτης αντιπροσωπευτικών έργων των κυριότερων εκπροσώπων της κάθε περιόδου. (Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε, ΣΤ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου διάρκεια 60΄-90΄)
«Ασκήσεις διατροφικής ισορροπίας»
Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο (ομαδικά παιχνίδια, κουίζ και σταυρόλεξα, κατασκευές κ.α) τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής, με απώτερο σκοπό να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες, και να γίνουν φορείς μετάδοσης των γνώσεων που αποκόμισαν στο οικογενειακό και σχολικό τους περιβάλλον. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βιβλία της Βιβλιοθήκης που σχετίζονται με τη διατροφή, εκφράζουν τις δικές τους γνώσεις κι εμπειρίες και συνθέτουν την ιδανική προσωπική τους διατροφή. (Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Διάρκεια 60΄-90΄)
«Πέτρα, μολύβι, οθόνη, χαρτί: η γραφή και τα βιβλία»
Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά μέσα από τη διαχρονική παρουσία της γραφής να κατανοήσουν την αξία της και τη συμβολή της στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, καθώς και τον διαπολιτισμικό της χαρακτήρα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το εργαστήριο θα τους δώσει την ευκαιρία να συστηθούν με τα υλικά της γραφής και να γνωρίσουν τη σχέση γραφής και βιβλιοθήκης, να πειραματιστούν στην πράξη με τους διάφορους τρόπους γραφής, ενώ παράλληλα θα δούνε την εξέλιξη του βιβλίου από τα πρώτα στάδια μέχρι την σύγχρονη ηλεκτρονική του μορφή. (Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, διάρκεια 60΄)
Για το σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει χρησιμοποιηθεί βιβλιογραφία από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης και για την υλοποίηση των εργαστηρίων έχουν εφαρμοστεί διαδραστικά και φιλικά προς τα παιδιά εργαλεία. Παράλληλα και ανάλογα για το κάθε εργαστήριο θα πραγματοποιούνται εργασίες ατομικές ή ομαδικές με στόχο την κατανόηση και την διασκέδαση μέσα από τη μάθηση.
Η ομάδα της Βιβλιοθήκης που επιμελήθηκε τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς, Σκουρτιά Κωνσταντίνα, Πιλάτο Σπυρίδωνα, Σπανού Ντίνα, Κανέλλου Αρετή και από τη βιβλιοθηκονόμο Εύη Γκόγια.
Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αντίστοιχες θεματικές των εργαστηρίων δεξιοτήτων.
Παράλληλα με τα παραπάνω ενημερώνουμε ότι συνεχίζουν τα προγράμματα «Γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη» για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, «Επαγγέλματα γύρω από τα βιβλία και τις Βιβλιοθήκες» και το ιστορικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας «Αθανάσιος Διάκος: ένας ήρωας του 1821 στην πόλη μου».
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για τα προγράμματα της Βιβλιοθήκης μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης τις ώρες 09.00 – 14.00 στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης 2231067208 (εσωτ.2), ηλεκτρονικά μέσω mail στο [email protected] και [email protected] ή στο χώρο της Βιβλιοθήκης, Αινιάνων 6 Λαμία. Για την εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης οι παρακολουθήσεις των προγραμμάτων θα γίνονται τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Γενικότερα για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δράσεις της Βιβλιοθήκης μπορείτε να μας ακολουθείτε:
στην ιστοσελίδα μας https://www.vivlamias.gr/
στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (https://www.facebook.com/vivlamias) και στο κανάλι μας στο youtube.