Ελαιοπαραγωγοί από όλη τη Φθιώτιδα βγήκαν στους δρόμους της Λαμίας σήμερα και ξεκαθάρισαν ότι λάδι φέτος «δεν θα υπάρξει» αξιώνοντας παράλληλα αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους που αγγίζει το 90%. Αντίστοιχα προβλήματα αναφέρουν και οι καλλιεργητές βαμβακιού και σιταριού, ενώ τα προβλήματα -όπως είναι εύκολο- είναι ακόμη μεγαλύτερα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.
Πιο συγκεκριμένα, αγρότες και ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (7/12) στην πλατεία Ελευθερίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, και ζήτησαν άμεση στήριξη από την κυβέρνηση προκειμένου να αποζημιωθούν για τη φετινή ζημιά στην παραγωγή τους.
Πουλάνε περσινό λάδι που αγοράστηκε 4 ευρώ περίπου… 14!
Σημειωτέον ότι αποτέλεσμα όλης της κατάστασης στην παραγωγή, το πρόβλημα θα ματοκυλισθεί στην αγορά με δεκάδες εκατομμύρια να χάνονται από τον προϋπολογισμό της τοπικής οικονομίας και για αυτό τον λόγο ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας της ελιάς με 200 ευρώ/στρέμμα και αποζημίωση 100% στις πληγείσες περιοχές.
Δεν παρέλειψαν βέβαια να επισημάνουν και τις κακές πρακτικές τον μεσαζόντων και των τελικών πωλητών, που έφθασαν το ελαιόλαδο να έχει στο ράφι ακόμη και 14 ευρώ το λίτρο, ενώ πουλάνε περσινό λάδι που είχε αγοραστεί 3,5 με 4,5 ευρώ!
Λάδι φέτος δεν θα υπάρξει για τη Φθιώτιδα – Ακόμη χειρότερα τα προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το lamireport.gr, όπως επισήμαναν στις σύντομες τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι συλλόγων από όλη τη Φθιώτιδα, φέτος δεν θα υπάρξει λάδι, καθώς ήταν ελάχιστη η παραγωγή και σε συνδυασμό με το απαρχαιωμένο σύστημα του ΕΛΓΑ που δεν προβλέπει αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν θα έχουν χρήματα για άλλες εργασίες στα χωράφια τους σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευθεί.
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοί τους που ασχολούνται με την καλλιέργεια βαμβακιού, ενώ και οι αγρότες που καλλιεργούν σιτάρι βλέπουν να γίνονται εισαγωγές από την Τουρκία και το δικό τους να μένει αδιάθετο.
Τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα σε αγρότες και κτηνοτρόφους σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, όπου δεν έχουν μείνει καν χωράφια, με την αποκατάσταση -άρα και την επιστροφή τους στην παραγωγή- να φτάνει ακόμη και τα πέντε χρόνια.
Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαδήλωσαν μαζί με τους αγρότες
Σημειώνεται ότι τη στήριξή τους στους αγρότες διαδήλωσαν που συμμετείχαν στην απεργία για το φορολογικό. Με πορεία από τα Δικαστήρια όπου ήταν η δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μετέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των αγροτών.
Πηγή in.gr