Δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Λαμίας, εξέδωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί – μέλη της ΕΝΙΑΛ.
«Ο σκοπός της παρουσίας της ΕΝΙΑΛ στην συνάντηση με τον υπουργό υγείας κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο, ήταν ακριβώς η ενημέρωση του για τα διαχρονικά προβλήματα των γιατρών στην τέλεση του λειτουργήματός τους, που δεν επιδέχονται άλλες καθυστερήσεις στην επίλυσή τους.
Το Δ.Σ της ΕΝΙΑΛ, μετά τη συζήτηση, συνεδρίασε και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
Η ενημέρωση του Υπουργού και η αντίληψή του σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας ενός νοσοκομείου είναι ελλιπής ή και πολιτικά προβλέψιμη. Δεν είναι δυνατό να υποστηρίζει ότι όταν η πληρότητα ενός νοσοκομείου είναι 50% μπορεί να λειτουργεί με το 50% του ιατρικού προσωπικού. Η κάθε κλινική, τμήμα, μονάδα ενός νοσοκομείου σε καθημερινή εφημέρευση επιβάλλεται να έχει τουλάχιστον 4-5 γιατρούς, ανεξάρτητα από τον αριθμό ασθενών που θα προσέλθουν. Ο αριθμός των γιατρών ανά κλινική αυξάνεται πέραν του 4-5 ανάλογα με τη δυναμική της κλινικής (αριθμός εισαγωγών, πληρότητα, λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, ανάπτυξη εξειδικευμένων ιατρείων, εκπαίδευση ειδικευομένων, επιστημονική δραστηριότητα με εργασίες, δημοσιεύσεις και γενικότερα εκπαιδευτικού έργου)
Στην εποχή της εξειδίκευσης και της ρομποτικής ιατρικής ο Υπουργός δεν έχει πρόβλημα αν εξεταστεί σε επείγουσα βάση από οποιονδήποτε γιατρό, ακόμα και αγροτικό. Ειδικά για τα επείγοντα περιστατικά όπου ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ο ασθενής επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί από τον ειδικό γιατρό για την πάθησή του. Και όταν αυτός δεν υπάρχει ο ασθενείς θα πρέπει να διακομισθεί με τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας από γιατρό που έχει την επάρκεια και την εξειδίκευση μιας διακομιδής. Όταν ο Υπουργός λέει ότι στο επείγον δεν τον ενδιαφέρει ποιος γιατρό θα τον δει το λιγότερο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση.
Προς «τιμή» του παραδέχθηκε ότι το νοσοκομείο Λαμίας είναι υποστελεχωμένο, παρά την όποια προσπάθεια κακής χρήσης μαθηματικών συλλογισμών για την ωραιοποίηση αυτής της παραδοχής.
Κανείς δεν κατάλαβε την αναφορά του σχετικά με τον ξυλοδαρμό γιατρών στην Ιταλία. Υπάρχουν και στην Ελλάδα περιστατικά βίας που θα μπορούσε να αναφερθεί. Δικαιώνεται η πολιτική του με την αναφορά αυτή; Ή θέλει να μας πει ότι το πρόβλημα είναι διεθνές γιατί δεν υπάρχουν γιατροί; Η χώρα μας είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην αναλογία ιατρών ανά ασθενή. Γιατροί λοιπόν υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι σωστή κατανομή ανά ειδικότητες, κατάλληλες συνθήκες που εξωθούν γιατρούς στο εξωτερικό, ΕΣΥ που διώχνει τους γιατρούς του. Όλα αυτά είναι ανεπάρκειες της κεντρικής πολιτικής σκηνής και των εντεταλμένων διοικούντων γενικότερα, οι οποίοι με συμπεριφορές και πρακτικές επιτείνουν το είδη τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης.
Ευχόμαστε τα κίνητρα που εσχάτως ανακοίνωσε ο Υπουργός να φέρουν γιατρούς στο νοσοκομείο μας, αν και κατά τη ταπεινή μας γνώμη τα όποια οικονομικά κίνητρα δεν είναι ικανά από μόνα τους να βελτιώσουν την εικόνα. Χρειάζεται προγραμματισμός, ανιδιοτέλεια, κουλτούρα και θέληση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας.
Εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το ΕΣΥ για όσο ακόμα αντέχουμε, με υπευθυνότητα. Είναι υποχρέωση και ευθύνη τις πολιτείας να σταθεί έστω και την ύστατη στιγμή αντάξια των προσδοκιών των γιατρών αλλά κυρίως των ασθενών.
-Advertisment-
Αγωνιζόμαστε για δωρεάν δημόσια υγεία, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, με ισονομία όπως αρμόζει σε κάθε Έλληνα πολίτη.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ – LAMIAthema.gr