Επτά φορείς βρέθηκαν σήμερα 4/3/24 στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Λαμίας στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικής Ανοχής ενώνοντας τις φωνές τους και τις δυνάμεις τους για το δικαίωμα της αξιοπρεπούς ζωής κάθε ανθρώπου ενάντια στις φυλετικές, έμφυλες και κοινωνικές διακρίσεις.
Το οικοτροφείο Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων «Αγία Ερμιόνη» της ΑΜΚΕ Αποστολή σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαμιέων και τους φορείς ΕΠΑΨΥ (Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας), ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος (Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος), Κοι.Σ.Π.Ε. «ΑΝΕΜΩΝΗ» (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης «ΑΝΕΜΩΝΗ»), ΠΕΨΥκΚΑ (Πρότυπη Εταιρία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αρωγής), ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων, εναντιωνόμαστε κατά του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού, δίνοντας το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης.
Οι δράσεις από τους φορείς απευθυνόταν σε ενήλικες και παιδιά και περιλάμβαναν ενημέρωση των πολιτών και βιωματικά αλλά και δημιουργικά εργαστήρια.
H 1η Μαρτίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων και αποσκοπεί στην κατάργηση των διατάξεων εκείνων στις νομοθεσίες των κρατών – μελών που εισάγουν διακρίσεις και παράλληλα τις καλεί να προβούν σε θετικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν την ισότητα, την ένταξη και την προστασία των πολιτών τους.
«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο λόγω των νόμων και των πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις», δηλώνει ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, του οργανισμού του ΟΗΕ, που είναι υπεύθυνος σε παγκόσμιο επίπεδο για την μάστιγα του AIDS.
«Οι νόμοι πρέπει να προστατεύουν, να μην προκαλούν βλάβη. Όλες οι χώρες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τους νόμους και τις πολιτικές τους για να εξασφαλίσουν ισότητα και προστασία για όλους τους ανθρώπους, χωρίς εξαίρεση» συμπληρώνει στο μήνυμά του ο κ. Σιντιμπέ.
Το UNAIDS υπενθυμίζει, επί τη ευκαιρία της σημερινής Ημέρας Μηδενικών Διακρίσεων, ότι η αξιοπρέπεια και η αξία κάθε ατόμου κατοχυρώνεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ζητεί τη λήψη μέτρων για τη μεταβολή των νόμων και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση των ατόμων στις υπηρεσίες υγείας και άλλες υπηρεσίες.