Producers

Contact

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Παραγωγοί
    • Πρόγραμμα
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
    • Επικοινωνία
  • MELODIA LIVE
    • Άκουσε LIVE
    • Studio LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές Ειδήσεις
    • Ελλάδα Ειδήσεις
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Μουσικά Νέα
    • Θέατρο
    • Cinema/TV
    • Βιβλίο
  • MAGAZINE
    • Ταξίδι
    • Ευ Ζην
    • Επιστήμη
    • Auto – Moto
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
Reading: Μητσοτάκης: Όλα τα νέα μέτρα – Ποιοι κερδίζουν και πότε ξεκινά η εφαρμογή τους
Share
Melodia 88FM
Aa
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Παραγωγοί
    • Πρόγραμμα
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
    • Επικοινωνία
  • MELODIA LIVE
    • Άκουσε LIVE
    • Studio LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές Ειδήσεις
    • Ελλάδα Ειδήσεις
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Μουσικά Νέα
    • Θέατρο
    • Cinema/TV
    • Βιβλίο
  • MAGAZINE
    • Ταξίδι
    • Ευ Ζην
    • Επιστήμη
    • Auto – Moto
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
Follow US
Melodia 88FM > Ελλάδα Ειδήσεις > Μητσοτάκης: Όλα τα νέα μέτρα – Ποιοι κερδίζουν και πότε ξεκινά η εφαρμογή τους
Ελλάδα ΕιδήσειςΣημαντικέςΤοπικές Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Όλα τα νέα μέτρα – Ποιοι κερδίζουν και πότε ξεκινά η εφαρμογή τους

6 Σεπτεμβρίου 2026
Updated 2026/09/06 at 11:58 ΠΜ
Share
ΔΕΘ 2026: Αναλυτικά όλα τα μέτρα
Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2026 για μισθωτούς, δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αγρότες, οικογένειες και επιχειρήσεις.
SHARE

Ένα νέο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ για το 2027 και 3,5 δισ. ευρώ έως το 2030 παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε, οι παρεμβάσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία και αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, το «μέρισμα ανάπτυξης για όλους».

-Advertisment-

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε 7 δεσμεύσεις για την τρίτη τετραετία, καθώς και στα 10 άλματα που τίθενται ως στόχος έως το 2031.

Ποιοι κερδίζουν και τι προβλέπεται

Ελεύθεροι επαγγελματίες

  • Μειώνονται τα τεκμήρια για τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες, με απαλλαγή από προσαυξήσεις που υπολογίζονται με βάση τον κύκλο εργασιών και τη μισθοδοσία του προσωπικού. Το μέτρο ισχύει από το φορολογικό έτος 2026, δηλαδή αφορά τις δηλώσεις του 2027.
  • Προβλέπεται μείωση των τεκμηρίων κατά 50% για οικισμούς έως 2.000 κατοίκους και έως 2.200 κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία. Ενδεικτικά, επιχείρηση εστίασης 15 ετών με 5 εργαζόμενους και μισθοδοσία 105.000 ευρώ θα έχει όφελος 2.534 ευρώ ετησίως.
  • Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο 50% από 55% σήμερα, από το φορολογικό έτος 2027.

Επιχειρήσεις

  • Η προκαταβολή φόρου θα μειώνεται κατά 5% κάθε χρόνο, από το φορολογικό έτος 2028, μέχρι να διαμορφωθεί στο 50%, από 80% σήμερα.
  • Προβλέπεται μεταφορά 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από το ποσό αυτό, 1,1 δισ. ευρώ θα αφορούν δανειοδοτικά εργαλεία και 400 εκατ. ευρώ εγγυοδοτικά.
  • Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στην Περιφέρεια από το φορολογικό έτος 2026, ενώ στην Αττική προβλέπεται μείωση κατά 50% το 2028 και πλήρης κατάργηση το 2029. Ενδεικτικά, επιχείρηση λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη που κατέβαλλε 1.600 ευρώ θα πληρώνει από το 2027 μηδενικό τέλος.

Συνταξιούχοι

Η μόνιμη ετήσια ενίσχυση αυξάνεται στα 400 ευρώ, από 300 ευρώ σήμερα, με καθαρή αύξηση 100 ευρώ από τον Νοέμβριο του 2026. Παράλληλα, διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων, ώστε να περιλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα

  • Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 1.000 ευρώ, ενώ με τις τριετίες θα φτάνει τα 1.300 ευρώ, έως τον Ιανουάριο του 2028.
  • Από τον Απρίλιο του 2027 μειώνονται επιπλέον κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν, ένας νέος εργαζόμενος με βασικό μισθό θα έχει όφελος 414 ευρώ το 2027 και 1.040 ευρώ το 2028. Εργαζόμενος με τρεις τριετίες και καθαρές αποδοχές 959 ευρώ θα δει τις αποδοχές του να αυξάνονται στα 1.055 ευρώ το 2028.

Δημόσιοι υπάλληλοι

  • Από τον Δεκέμβριο του 2027 προβλέπεται επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ μικτά.
  • Μέχρι τον Ιανουάριο του 2028 προβλέπονται νέες αυξήσεις μισθών ύψους 80 ευρώ τον μήνα μικτά, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.
  • Για δημόσιο υπάλληλο 40 ετών, με δύο παιδιά και καθαρές αποδοχές 1.447 ευρώ, το συνολικό όφελος υπολογίζεται σε 562 ευρώ καθαρά το 2027 και επιπλέον 402 ευρώ το 2028, δηλαδή συνολικά 964 ευρώ.

Αγρότες

Για τους επαγγελματίες αγρότες προβλέπεται μηδενικός συντελεστής φόρου εισοδήματος για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, από το φορολογικό έτος 2026.

Παράλληλα, το ελάχιστο αφορολόγητο αυξάνεται κατά 13.571 ευρώ και διαμορφώνεται στα 22.204 ευρώ.

Ενδεικτικά:

  • Αγρότης με έσοδα 20.000 ευρώ, από φόρο 1.183 ευρώ θα πληρώνει πλέον 0 ευρώ.
  • Αγρότης με έσοδα 30.000 ευρώ, από φόρο 5.083 ευρώ θα πληρώνει 2.183 ευρώ.

Κοινωνική πολιτική και δημογραφικό

Στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος προβλέπονται:

  • Δημιουργία του «Κουμπαρά για τη Νέα Γενιά» για νεογέννητα έως 2 ετών. Το κράτος θα καταθέτει ποσό αντίστοιχο με αυτό που καταθέτουν οι γονείς, έως 1.200 ευρώ ετησίως. Το όριο θα αυξάνεται κατά 10% κάθε πέντε χρόνια και, σύμφωνα με την εξαγγελία, στα 18 χρόνια ο λογαριασμός θα ξεπερνά τα 60.000 ευρώ.
  • Για τους τρίτεκνους προβλέπεται μηδενικός φόρος εισοδήματος έως τις 20.000 ευρώ από το φορολογικό έτος 2027. Το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 11.000 ευρώ, στα 25.364 ευρώ. Τρίτεκνος με εισόδημα 20.000 ευρώ, για παράδειγμα, από φόρο 620 ευρώ θα πληρώνει πλέον μηδενικό φόρο.
  • Για τις πολύτεκνες οικογένειες αυξάνεται το επίδομα γέννησης κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί. Το μέτρο αφορά γεννήσεις μετά τον Ιανουάριο του 2026. Για το τέταρτο παιδί το επίδομα αυξάνεται από 3.500 σε 4.500 ευρώ και για το πέμπτο από 3.500 σε 5.500 ευρώ κ.ο.κ.
  • Από το 2027 προβλέπεται τιμαριθμοποίηση των αναπηρικών επιδομάτων, με το μέτρο να αφορά 218.000 πολίτες και το μέσο ετήσιο όφελος να ανέρχεται σε 220 ευρώ.

Στεγαστική πολιτική

  • Προβλέπεται το πρόγραμμα «Σπίτι μου 3», συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • Ο φόρος μεταβίβασης για αγορά κατοικίας από πολίτες εκτός Ε.Ε. αυξάνεται από 3% σε 15%, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Κίνα, την Τουρκία και το Ισραήλ.
  • Ο ΕΝΦΙΑ καταργείται από το 2027 σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους, από 1.500 σήμερα, και έως 2.200 κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία, από 1.700.

Μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, προβλέπεται σταδιακή μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος κατά 30% από το 2027 έως το 2029.

Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2027 μειώνονται κατά 50% οι χρεώσεις ΥΚΩ στους οικιακούς λογαριασμούς.

Τα 10 «άλματα» έως το 2031

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει δέκα βασικούς στόχους:

  1. Ανάπτυξη μέσω αύξησης της παραγωγικότητας, με στόχο η μεταποίηση να φτάσει το 12% του ΑΕΠ έως το 2031, 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενταχθούν στον βιομηχανικό αυτοματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη και οι επενδύσεις να καταγράψουν νέο ρεκόρ.
  2. Ένα κράτος κανόνων, χωρίς προσωπικές διαμεσολαβήσεις και «παραθυράκια» στις συναλλαγές, με αιχμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
  3. Βελτίωση της Δικαιοσύνης, με στόχο η Ελλάδα να βρεθεί στις 10 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες σε ταχύτητα και ποιότητα, μέσω του Ψηφιακού Φακέλου Δικαστών, της δυνατότητας παρακολούθησης μιας υπόθεσης από κάθε πολίτη, του διπλασιασμού των εξωδικαστικών επιλύσεων, της επέκτασης του νέου Δικαστικού Χάρτη και της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
  4. Νέο Σχολείο και Εθνικό Απολυτήριο, με το τελευταίο να λειτουργεί ως κεντρική πύλη προς το Πανεπιστήμιο.
  5. Προσιτή κατοικία, με αρχικό σχεδιασμό για 20.000 νέες ή ανακαινισμένες κατοικίες, 8.500 επιπλέον φοιτητικές κλίνες, 10.000 επιπλέον δικαιούχους στα προγράμματα πρώτης κατοικίας, 2.000 νέα διαμερίσματα για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δημιουργία νέου φορέα στεγαστικής πολιτικής.
  6. Αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα και της περιφέρειας, με έμφαση στην παραγωγικότητα, τις εξαγωγές, τους αναδασμούς, το Γεωπληροφοριακό Μητρώο Αγροτικής Γης, τη γεωργία ακριβείας, την «έξυπνη» άρδευση, τα θερμοκήπια και τα συνεργατικά σχήματα.
  7. Πράσινη και ανθεκτική Ελλάδα, με παρεμβάσεις στο Κτηματολόγιο και τις Πολεοδομίες, ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, των ΑΠΕ και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, καθώς και νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση του νερού.
  8. Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, με ψηφιακή διακυβέρνηση, αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και περιορισμό της γραφειοκρατίας.
  9. Ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους, με 50.000 επιπλέον δικαιούχους vouchers για προσχολική απασχόληση, καθολική εφαρμογή των «Νταντάδων της Γειτονιάς», μακροχρόνια φροντίδα για 400.000 ηλικιωμένους και δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους από το 2027 σε 282.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών.
  10. Ισχυρή Πατρίδα, με ολοκλήρωση έως το 2030 του σχεδίου ενίσχυσης της άμυνας, μέσω Rafale, Belharra, μαχητικών F-35, της «Ασπίδας του Αχιλλέα», νέων Canadair και σύγχρονης Αστυνομίας.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εξαγγελιών που έγιναν στη 90ή ΔΕΘ περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες από τον Σεπτέμβριο του 2026 έως και το τέλος του 2027.

25 Σεπτεμβρίου 2026: Αναδρομική καταβολή διπλού ενοικίου για το φορολογικό έτος 2024 σε ιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς.

1 Νοεμβρίου 2026: Έναρξη επιστροφής ΕΦΚ αγροτών στην αντλία με νέο σύστημα.

30 Νοεμβρίου 2026: Καταβολή επιστροφής ενοικίου και διπλού ενοικίου για ιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς για το φορολογικό έτος 2025.

30 Νοεμβρίου 2026: Καταβολή της ενίσχυσης των 400 ευρώ σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών, ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Τέλη Δεκεμβρίου 2026: Καταβολή αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, χωρίς συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς.

1 Ιανουαρίου 2027: Μηδενικός συντελεστής φορολόγησης για τρίτεκνους έως εισόδημα 20.000 ευρώ.

1 Ιανουαρίου 2027: Τιμαριθμοποίηση των αναπηρικών επιδομάτων.

1 Ιανουαρίου 2027: Μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ για όλες τις οικιακές παροχές, από 6,9 ευρώ/MWh σε 3,45 ευρώ/MWh.

Ιανουάριος 2027: Έναρξη του «Κουμπαρά για τη Νέα Γενιά».

Ιανουάριος 2027: Έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙΙ».

Μέσα Μαρτίου 2027: Βεβαίωση ΕΝΦΙΑ και κατάργηση από το 2027 του ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους και έως 2.200 κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία.

1 Απριλίου 2027: Αύξηση του κατώτατου μισθού και αντίστοιχη οριζόντια αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, με συμπαράσυρση τριετιών και επιδομάτων.

1 Απριλίου 2027: Μείωση κατά 0,5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Μειώσεις φόρων 884 εκατ. ευρώ

Κατά την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων, από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουλίου 2027, προβλέπονται μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 884 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Μείωση φόρου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ύψους 402 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση τεκμηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες και επέκταση της μείωσης 50% σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους, καθώς και ειδικές προβλέψεις για ταξί, συνολικού κόστους 170 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στην ελληνική περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη, κόστους 82 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος από ακίνητα με την εισαγωγή ενδιάμεσου συντελεστή 25%, κόστους 90 εκατ. ευρώ.
  • Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για ιδρύματα και κληροδοτήματα, κόστους 43 εκατ. ευρώ.
  • Μηδενικός συντελεστής φορολόγησης για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έως εισόδημα 20.000 ευρώ, κόστους 87 εκατ. ευρώ.
  • Εξαίρεση, για τον καθορισμό εξαρτώμενου τέκνου στη φορολογία εισοδήματος, των εισοδημάτων από συντάξεις θανάτου που λαμβάνει το τέκνο, ως προς το όριο των 3.000 ευρώ, με κόστος 10 εκατ. ευρώ.

30 Νοεμβρίου 2027: Νέα καταβολή επιστροφής ενοικίου και διπλού ενοικίου για ιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς, για το φορολογικό έτος 2026.

30 Νοεμβρίου 2027: Καταβολή της ενίσχυσης των 400 ευρώ σε συνταξιούχους, ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Τέλη Δεκεμβρίου 2027: Καταβολή αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου βάσει πληθωρισμού και ΑΕΠ, χωρίς συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς.

Δεκέμβριος 2027: Πρώτη καταβολή του μόνιμου επιδόματος Χριστουγέννων των 500 ευρώ μικτά στους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ

  • Προφίλ
  • Παραγωγοί
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
TAGGED: 10 άλματα έως το 2031, ΑΓΡΟΤΕΣ, αυξήσεις μισθών, αυξήσεις συντάξεων, ΔΕΘ 2026, δημόσιοι υπάλληλοι, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΝΦΙΑ, επίδομα Χριστουγέννων, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, Κατώτατος μισθός, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, μέτρα 2027, μέτρα έως το 2030, μέτρα Μητσοτάκη, ΜΕΤΡΑ.ΔΕΘ, ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, ΡΕΥΜΑ, Σπίτι μου 3, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ, ΥΚΩ, ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
melodia88 6 Σεπτεμβρίου 2026
Share this Article
Facebook TwitterEmail Print
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad imageAd image
- Advertisement -
Ad imageAd image

You Might Also Like

Rock βραδιά στη «Χώρα»
Μουσικά ΝέαΣημαντικέςΤοπικές Ειδήσεις

Οίτη: Σπυριδούλα και Alex K & The Circle σε μια ξεχωριστή rock βραδιά στη «Χώρα»

6 Σεπτεμβρίου 2026
Διακοπές ρεύματος στη Λαμία
ΣημαντικέςΤοπικές Ειδήσεις

Διακοπές ρεύματος στη Λαμία από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου

6 Σεπτεμβρίου 2026
Κλειστή για 13 ημέρες η οδός Φιλίας στη Λαμία
ΣημαντικέςΤοπικές Ειδήσεις

Δήμος Λαμιέων: Κλειστή η οδός Φιλίας έως τις 17 Σεπτεμβρίου – Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία

6 Σεπτεμβρίου 2026
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου
ΣημαντικέςΤοπικές Ειδήσεις

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στη Λαμία την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

2 Σεπτεμβρίου 2026

©2025 Ράδιο Μελωδία 88FM. All rights Reserved.

Κατασκευή & Φιλοξενία Ιστοσελιδας 19CLOUDS

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?