Μειώσεις τιμών που φτάνουν έως και 7% σε εκατοντάδες βασικά προϊόντα αναμένεται να δουν οι καταναλωτές από την 1η Σεπτεμβρίου 2026, στο πλαίσιο της «Εθνικής Πρωτοβουλίας Μείωσης Τιμών».
Την πορεία της πρωτοβουλίας παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στο Υπουργικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι η λίστα διευρύνεται συνεχώς, καθώς συμμετέχουν ολοένα και περισσότεροι προμηθευτές και εντάσσονται νέοι κωδικοί προϊόντων.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η στήριξη των νοικοκυριών και ο περιορισμός του κόστους ζωής, μέσα από χαμηλότερες τιμές σε προϊόντα ευρείας και καθημερινής κατανάλωσης.
Πόσα προϊόντα περιλαμβάνει η πρωτοβουλία
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μέχρι τις 20 Αυγούστου είχαν ενταχθεί στην πρωτοβουλία:
- 750 κωδικοί επώνυμων προϊόντων
- 100 κωδικοί προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
Η μέση μείωση των τιμών διαμορφώνεται περίπου στο 7%.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν συνολικά 62 προμηθευτές και 10 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με το πρόγραμμα να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βασικών προϊόντων.
Στη λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, γαλακτοκομικά, κρέας, ζυμαρικά, όσπρια, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, παιδικές τροφές και πάνες.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στα σχολικά είδη, καθώς συμμετέχουν 6 αλυσίδες λιανικής, με μειώσεις που αφορούν 300 κωδικούς προϊόντων.
Η λίστα παραμένει ανοιχτή και αναμένεται να διευρύνεται, καθώς νέοι κωδικοί και προμηθευτές προστίθενται καθημερινά.
Τι ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι, παρά τον αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα που καταγράφηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.
Όπως σημείωσε, η διεθνής γεωπολιτική κατάσταση και οι δύο πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου ενόψει και της χειμερινής περιόδου.
Από πότε θα φανούν οι μειωμένες τιμές
Οι νέες μειωμένες τιμές αναμένεται να αρχίσουν να εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων από την 1η Σεπτεμβρίου 2026, ενώ οι πρώτες εφαρμογές αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 31 Αυγούστου.
Το μέτρο προβλέπεται να εφαρμοστεί αρχικά για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών.
Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης των σχετικών λιστών ή διατήρησης των υφιστάμενων μειώσεων έως και το τέλος του έτους, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
Πού θα είναι διαθέσιμη η λίστα
Η επίσημη λίστα της «Εθνικής Πρωτοβουλίας Μείωσης Τιμών» αναμένεται να αναρτηθεί σταδιακά και να είναι διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου 2026.
Οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται για τους κωδικούς των προϊόντων και τις μειώσεις μέσω:
Της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης:
Το Υπουργείο αναμένεται να δημοσιεύσει το πλήρες αρχείο με τους κωδικούς των προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, καθώς και τους προμηθευτές.
Της πλατφόρμας e–Katanalotis:
Η ψηφιακή πλατφόρμα και η εφαρμογή του Υπουργείου θα ενσωματώσουν τα προϊόντα, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές.
Ποια προϊόντα θα έχουν μειωμένες τιμές
Η πρωτοβουλία καλύπτει πολλές βασικές κατηγορίες προϊόντων. Ενδεικτικά, οι μειώσεις αφορούν:
- Νωπό κρέας, όπως μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά
- Γάλα, γιαούρτι, τυριά και αυγά
- Ψωμί και αλεύρι
- Ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια
- Ελαιόλαδο, σπορέλαια, βούτυρο και μαργαρίνες
- Βρεφικό γάλα, παιδικές τροφές και πάνες
- Καφέ και δημητριακά
- Σοκολάτες, μπισκότα και σοκολατοειδή
- Αναψυκτικά
- Καθαριστικά, όπως απορρυπαντικά πλυντηρίου, πιάτων και προϊόντα γενικής χρήσης
- Προϊόντα προσωπικής υγιεινής
- Σχολικά είδη
Οι μειώσεις αφορούν ήδη μεγάλο αριθμό προϊόντων, ενώ η λίστα αναμένεται να συνεχίσει να εμπλουτίζεται με νέους κωδικούς και προμηθευτές.
