Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από το 2026
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, περίπου κατά 50 ευρώ το μήνα, με στόχο τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων από το 2026.
Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2026 και θεωρείται σχεδόν βέβαιη, καθώς ο κυβερνητικός στόχος είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ μέχρι την άνοιξη του 2027. Επειδή σήμερα είναι 880 ευρώ, απομένουν 70 ευρώ για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Έτσι, με μια αύξηση 35 ευρώ το 2026, ο κατώτατος θα διαμορφωθεί στα 915 ευρώ, και με άλλη μια ίδια αύξηση το 2027 θα φτάσει στα 950 ευρώ.
Ωστόσο, λόγω της ακρίβειας, εξετάζεται και ένα πιο «γενναιόδωρο» σενάριο με αύξηση 50 ευρώ το 2026. Αν επιλεγεί αυτό, ο κατώτατος θα ανέβει στα 930 ευρώ, και με την επόμενη αύξηση το 2027 θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ, φτάνοντας ίσως και στα 970-980 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση, λέγοντας πως «εργαζόμαστε για να το πετύχουμε», δείχνοντας ότι ο στόχος είναι να ξεπεράσει τα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός έως το 2027.
Οφέλη για τους νέους εργαζόμενους
Περίπου 270.000 νέοι έως 30 ετών, που αμείβονται κυρίως με τον κατώτατο μισθό, θα έχουν διπλό όφελος:
-
Από την αύξηση των αποδοχών, και
-
Από τη μείωση της φορολογίας.
Για όσους είναι έως 25 ετών, ο φόρος μηδενίζεται για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
Για όσους είναι 26-30 ετών, οι ασφαλιστικές κρατήσεις μειώνονται από 22% σε 9%.
Παράδειγμα:
Σήμερα, ένας 25χρονος με μισθό 880 ευρώ μικτά λαμβάνει 690 ευρώ καθαρά.
Από το 2026, με την αύξηση στα 915 ευρώ και χωρίς φόρο, τα καθαρά του θα φτάνουν περίπου στα 788 ευρώ.
Αν ο μισθός ανέβει στα 930 ευρώ, θα παίρνει 801 ευρώ καθαρά το μήνα — δηλαδή περίπου 110 ευρώ περισσότερα από ό,τι σήμερα.
Αυξήσεις και σε επιδόματα
Η αύξηση του κατώτατου μισθού «παρασύρει» προς τα πάνω και περίπου 20 επιδόματα, όπως:
-
το επίδομα ανεργίας,
-
το επίδομα άδειας,
-
το επίδομα γάμου,
-
και τα επιδόματα γονικής άδειας και μητρότητας.
Επιπλέον, θα αυξηθούν και οι τριετίες, δηλαδή οι προσαυξήσεις που δίνονται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Προστασία από μειώσεις
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νόμο που θεσπίστηκε στην προηγούμενη αύξηση, απαγορεύεται πλέον οποιαδήποτε μείωση του κατώτατου μισθού.
