Δυσαρεστημένη είναι και η Ευρ. Επιτροπή με το νομοσχέδιο-εφιάλτη της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την αγοραπωλησία αίματος και των προϊόντων του που ετοιμάζεται να καταθέσει μετά τις ευρωεκλογές.
Το 90σέλιδο νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης αίματος, συστατικών αίματος και προϊόντων αίματος ως ΟΑΠΑ», που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Ομάδα αίματος resus… εμπορικό σχεδιάζει η κυβέρνηση», 27/5) πετάει στα σκουπίδια τις αρχές της αιμοδοσίας που βασίζονται στην προσφορά και στον εθελοντισμό και δημιουργεί ένα σκοταδιστικό, ανεξέλεγκτο πλαίσιο για το αίμα και τα προϊόντα του στη χώρα.
Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει νομοσχέδια, σε ανακοίνωσή της τονίζει με νόημα ότι οι φορείς των κρατών-μελών πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της Επιτροπής. «Εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να θεσπίσει την οργάνωση και τη νομοθεσία για τις εθνικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών αίματος», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν στην «Εφ.Συν.». «Αυτές οι πρακτικές πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ασφάλεια και την ποιότητα του αίματος και του πλάσματος, όπως ορίζονται στην Οδηγία 2002/98/ΕΚ της Ε.Ε. και στην εκτελεστική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για επίβλεψη από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Ολοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, πρέπει να πληρούν αυτές τις απαιτήσεις», σημείωσε σε πρωτοφανώς αυστηρή γλώσσα για Κομισιόν, παραπέμποντας στη νομοθετική πρότασή της για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης (SoHO), συμπεριλαμβανομένου του αίματος και του πλάσματος, για την οποία θυμίζει ότι εγκρίθηκε ως νόμος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Σιγή από Αδωνη
Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου που ετοιμαζόταν να καταθέσει και προφανώς να αλλάξει… ρότα άρδην προς μία «εθελοντική και μη αμειβόμενη δωρεά», όπως προβλέπει ο 360 σελίδων Ευρωπαϊκός Κανονισμός, που τονίζει ότι «οι δωρεές για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης θα πρέπει να είναι κατ’ αρχήν εθελοντικές και μη αμειβόμενες και δεν πρέπει να παρέχονται στους δωρητές οικονομικά κίνητρα για να δωρίσουν».
Εν τω μεταξύ, ο λαλίστατος και επί παντός επιστητού τοποθετούμενος υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε αυτή την πολύ σοβαρή περίπτωση για τη δημόσια υγεία μοιάζει να έχει καταπιεί τη γλώσσα του.
Εκτός από τις Ενώσεις των μεταγγισιοεξαρτώμενων ασθενών, που ανατριχιάζουν στην ιδέα του εμπορίου αίματος, και η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει τους κινδύνους μιας τέτοιας νομοθέτησης. «Η ιδιωτική επ’ αμοιβή συλλογή αίματος ή/και πλάσματος, πέραν του ηθικού διλήμματος που θέτει, της πώλησης δηλαδή ανθρώπινων ιστών που επί της ουσίας δεν διαφέρει από την αγοραπωλησία οργάνων, θέτει πρωτίστως και ένα θέμα ασφάλειας», λέει στην «Εφ.Συν.», η Χάρις Ματσούκα, πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΑ, αιματολόγος. «Είναι σαφές, και καταδεικνύεται από δεκάδες μελέτες, ότι η εθελοντική προσφορά αίματος – πλάσματος παρέχει ασφαλέστερα προϊόντα, καθώς το κίνητρο της αποζημίωσης υπονομεύει την ειλικρινή δήλωση του ιστορικού του δότη. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί το σκάνδαλο που συγκλονίζει τη Βρετανία για τη μόλυνση με ηπατίτιδα και AIDS 3.000 αιμορροφιλικών τις δεκαετίες ’70-90 επειδή μεταγγίστηκαν με παράγοντες πήξης από τις ΗΠΑ, που συνέλεγαν πλάσμα από αμειβόμενους δότες κρατούμενους φυλακών. Η εθελοντική αιμοδοσία χωρίς κανένα κίνητρο, με αλτρουιστικούς σκοπούς, αποτελεί μακράν την ασφαλέστερη πηγή αίματος», τονίζει.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr