Στις Βρυξέλλες βρίσκονται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στους δύο πολέμους που είναι σε εξέλιξη στη γειτονιά της. Βασικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, την ώρα που τα κράτη-μέλη διχάζονται ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσουν έναντι του Ισραήλ και της ακραίας βίας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.», Μαρία Ψαρά, στη σημερινή συνεδρίαση πιθανότατα θα γίνει προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στη στήριξη του Ισραήλ και του «δικαιώματός του στην αυτοάμυνα» και τις εκκλήσεις για την προστασία των αμάχων.
Στη δήλωσή της το βράδυ της Κυριακής η ΕΕ ανέφερε ότι «ανησυχεί σοβαρά για την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και πως «συμμετέχει στις εκκλήσεις» για άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις. Ωστόσο πίσω από αυτήν τη δήλωση υπάρχει σημαντικό παρασκήνιο, το οποίο αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕ να καταλήξει σε μια κοινή γραμμή σχετικά με τη σύγκρουση.
Σύμφωνα με το POLITICO, το αρχικό προσχέδιο της δήλωσης που κυκλοφόρησε μεταξύ των πρωτευουσών μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν διευκρίνιζε ρητά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα -κάτι που δεν άρεσε σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία. Έκτοτε, κυκλοφόρησαν πολλά περισσότερα προσχέδια. Η τελική εκδοχή της Κυριακής ανέφερε ότι η Ε.Ε. «τονίζει ξανά το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Επίσης, περιελάμβανε μια πρόταση στην οποία αναφέρεται ότι «η ΕΕ καταδικάζει τη χρήση νοσοκομείων και αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς», η οποία δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό προσχέδιο.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του POLITICO, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ έχει εξοργίσει ορισμένες πρωτεύουσες σχετικά με τα σχόλιά του για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε πει ότι «θα πρέπει να είναι δυνατή η άσκηση κριτικής στην ισραηλινή κυβέρνηση χωρίς να χαρακτηρίζεται ως αντισημιτική», ενώ πολλές φορές έχει καλέσει το Ισραήλ να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο του πολέμου.
«Αποξένωση» Ισραήλ-Ε.Ε.
Το Ισραήλ πλέον κινδυνεύει να αποξενωθεί από την ΕΕ καθώς συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς, πλήττοντας όμως νοσοκομεία στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται ως κέντρα διοίκησης και επιχειρήσεων της ένοπλης οργάνωσης.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Ε.Ε. μίλησε για εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, κατακρίνοντας και τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους αμάχους στα νοσοκομεία ως ανθρώπινες ασπίδες. Παράλληλα, προέτρεπε το Ισραήλ να επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
Ωστόσο, πολλά κράτη της ΕΕ εκφράζουν οργή για τη στάση του Ισραήλ, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρός, που είπε ότι το Ισραήλ σκοτώνει γυναίκες και παιδιά. Ακολούθησε η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που είπε ότι «δεν χρειάζεται μαθήματα», την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε την επίθεσή του κατά της Χαμάς, συμμετέχοντας σε χερσαίες μάχες στη βόρεια Γάζα, ακόμη και σε περιοχές όπου βρίσκονται προσφυγικοί καταυλισμοί.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών των «27» θα επικεντρωθεί στην πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια, στα σχέδια για την «επόμενη ημέρα» των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και στους εποίκους στη Δυτική Όχθη. Άλλα θέματα στην ατζέντα των υπουργών περιλαμβάνουν την Ουκρανία και την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr