Υπήρξαμε μάρτυρες μίας ακόμη μάχης στην Σίλικον Βάλεϊ ανάμεσα σε ιδεαλιστές και καπιταλιστές και νίκησαν οι καπιταλιστές»
Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του ChatGPT, η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η κρίση στην εταιρεία OpenAI δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γεγονός, ότι οι κολοσσοί του τεχνολογικού τομέα κρατούν τα ηνία.
Στις 30 Νοεμβρίου 2022 η αποκάλυψη των δυνατοτήτων που προσφέρει το ChatGPT, έγινε κατά κάποιον τρόπο η ρεβάνς των geeks, αυτών των ερευνητών και μηχανικών που έχτιζαν διακριτικά στο παρασκήνιο την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη. Καθώς οι χρήστες ανακαλύπτουν την ικανότητα δημιουργίας ποιημάτων ή συνταγών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χάρη στο νέο εργαλείο, το ChatGP γίνεται η ταχύτερα υιοθετούμενη εφαρμογή στην Ιστορία, πριν εκθρονισθεί στην συνέχεια από το Threads, την κοινωνική πλατφόρμα που λάνσαρε η Meta για να απαντήσει στο Χ.
Μία επιτυχία που οφείλεται κατά πολύ στον Σαμ Άλτμαν, τον 38χρονο επικεφαλής της OpenAI, πολύ λίγο γνωστό μέχρι πρότινος εκτός του τεχνολογικού τομέα, που εκτοξεύθηκε στο προσκήνιο. Αυτός ο πρώην φοιτητής του Stanford, ο οποίος εγκατέλειψε τις σπουδές πριν αποφοιτήσει, έγινε ένα είδος βασιλιά φιλoσόφου της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ηγέτες και κορυφαίοι παράγοντες του κόσμου ζητούν την γνώμη του.
Με την Τεχνητή Νοημοσύνη «η δουλειά σας είναι να κατασκευάζετε και να πουλάτε πράγματα επί των οποίων δεν μπορείτε να έχετε τον έλεγχο», αναλύει η αμερικανίδα ιστορικός Μάργκαρετ Ο’ Μάρα, συγγραφέας του βιβλίου «The Code», της ιστορίας της Σίλικον Βάλεϊ. «Η παρουσία ενός leader ικανού να την εξηγήσει, κυρίως όταν πρόκειται για τεχνολογία αιχμής, είναι πραγματικά σημαντική».
«Θρησκευτικός φονταμενταλισμός»
Η αφοσίωση του Σαμ Αλτμαν στην Τεχνητή Νοημοσύνη μοιάζει κάποιες φορές θρησκευτική. Οι θιασώτες της OpenAI θεωρούν ότι ο κόσμος θα είναι ένας ασφαλέστερος τόπος αν έχουν την ελευθερία (ή τα κεφάλαια) για να παραγάγουν Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα έχει τις ίδιες ικανότητες μάθησης με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ομως, η ιερή αποστολή αυτή έχει ένα κόστος: η OpenAI αναγκάσθηκε να συμμαχήσει με την Microsoft, η οποία υποσχέθηκε επενδύσεις 13 δισ. δολαρίων. Για να τα δικαιολογήσει, ο Αλτμαν άλλαξε τον προσανατολισμό της OpenAI τοποθετώντας την σε κερδοσκοπική τροχιά, γεγονός που πριν από λίγες εβδομάδες τελικά οδήγησε σε εξέγερση μέρος του διοικητικού συμβουλίου που πίστευε ότι θα ήταν καλύτερα να κρατηθούν μακριά οι δυνάμεις του χρήματος. Σε αυτό «υπάρχει ένας θρησκευτικός φονταμενταλισμός», σχολιάζει ο επενδυτής Ντέιβ Μόριν σε podcast στον ειδικευμένο ιστότοπο The Information.
Απολυμένος από την OpenAI, ο Σαμ Αλτμαν επανέρχεται πέντε ημέρες αργότερα. Η Microsoft έσπευσε σε βοήθειά του και οι εργαζόμενοι της OpenAI εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του θεωρώντας ότι το εμπορικό μέλλον της εταιρείας τους είναι σημαντικότερο από τις φιλοσοφικές συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
Το ζήτημα των ωφελειών ή των κινδύνων της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πραγματικότητα δεν έχει σταματήσει να τίθεται. Ο Ιλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πίσω από την Tesla, την SpaceX, την εξαγορά του Twitter, υπέγραψε επιστολή καλώντας σε παύση στις καινοτομίες της Τεχνητής Νοημοσύνης – πριν ιδρύσει την δική του εταιρεία, την xAI, σε μία όλο και περισσότερο συνωστισμένη αγορά.
Η Google, η Meta και η Amazon δεσμεύθηκαν να συμπεριλάβουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στα προϊόντα τους και έχουν επενδύσει σε ειδικευμένες startups. Στο εξής, σε όλους τους τομείς, οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να δοκιμάσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ομως οι απόπειρες ενσωμάτωσης παραμένουν διστακτικές, εξαιτίας του φόβου μήπως τα ρομπότ παραλογιστούν και αρχίσουν να παράγουν λάθος, παράλογο ή υβριστικό περιεχόμενο. Η κούρσα προς την Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί επίσης φόβους για τους κινδύνους για την κοινωνία όπως ο αφανισμός της ανθρωπότητας, η μαζική εξαφάνιση θέσεων εργασίας και η μεγάλης κλίμακας παραπληροφόρηση.
«Οι καπιταλιστές νίκησαν»
Οποιο και να είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν θα συντελεσθεί χωρίς τους γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Microsoft, που κατόρθωσε να αποκτήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI με τη ευκαιρία της πρόσφατης κρίσης. «Υπήρξαμε μάρτυρες μίας ακόμη μάχης στην Σίλικον Βάλεϊ ανάμεσα σε ιδεαλιστές και καπιταλιστές και νίκησαν οι καπιταλιστές», λέει η ιστορικός Μάργκαρετ Ο’Μάρα.
Το επόμενο κεφάλαιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη μάλλον δεν θα γραφτεί χωρίς την συμμετοχή της Nvidia, της κατασκευάστριας ενός μυστικού συστατικού: της μονάδας επεξεργασίας γραφικών (GPU), ενός ισχυρού ψηφιακού τσιπ απαραίτητου στην εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ολοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί, startup ή ερευνητές, πρέπει να βάλουν χέρι στα τσιπ αυτά που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν και είναι ακριβά και δυσεύρετα. Και εδώ, οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft, η Amazon ή η Google βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
ΠΗΓΗ:news.gr