Υλικά συνταγής
Για το αρνάκι
1 κιλό αρνάκι, κατά προτίμηση από μπούτι ή χεράκι, κομμένο σε κομμάτια
180 ml ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 συσκευασία (500 γρ.) ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
500 ml ζωμό λαχανικών
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα μακαρόνια
1 πακέτο μακαρόνια Νο. 10 ή Νο. 6
χοντρό αλάτι
λίγο φρέσκο βούτυρο
τυρί τριμμένο επιλογής σας για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για το αρνάκι: Βγάζετε το αρνί από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε, για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, το πλένετε και το ταμπονάρετε καλά με απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ½ λ επιπλέον. Προσθέτετε τα κομμάτια αρνιού και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-μελί χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια ρίχνετε το χυμό ντομάτας και το πελτέ, τη ζάχαρη, το ζωμό λαχανικών, το ξυλάκι κανέλας, και τους κόκκους μπαχάρι.
- Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση η σάλτσα, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 1:20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνάκι και δέσει η σάλτσα του και μείνει με το λαδάκι της . 20 λ πριν γίνει το φαγητό το αλατοπιπερώνετε.
- Για τα μακαρόνια: Εν τω μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σας, σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με 1 κ.σ. χοντρό αλάτι, νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε τα περιχύνετε με καυτό βούτυρο και ανακατεύετε να καλυφθούν με το βούτυρο.
- Σερβίρετε ζεστά τα μακαρόνια σας με το ζεστό αρνάκι σας πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο τυρί επιλογής σας και με λίγο φεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύετε το ένα καλό, δροσερό ροζέ κρασάκι και … καλή σας όρεξη.
Εαν δεν μαγειρέψετε αρνάκι…αυτό είναι λουκούμι για το ΚυριακάτικοΤραπέζι
Συστατικά
1 μεγάλο μπουτι αρνιού, περίπου 3kg
6 σκελίδες σκόρδο
1 μάτσο φρέσκια ρίγανη
ξύσμα και χυμό 1 λεμόνι
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ½ kg πατάτες baby
400 γραμμάρια κονσερβα ψιλοκομμένη ντομάτα
μεγάλες ελιές καλαμών
Μέθοδος
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 240C / ανεμιστήρα 220C / φυσικό αέριο 9.
Ρίξτε το σκόρδο, τη μισή ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα αλάτι σε ένα γουδοχέρι να γίνει μία σκόνη, στη συνέχεια προσθέστε το χυμό λεμονιού και ραντίστε με ελαιόλαδο.
Τρυπήστε το αρνί παντού με ένα κοφτερό μαχαίρι, και στη συνέχεια πιέστε όσο το δυνατόν περισσότερο από την πάστα που φτιάξαμε, μέσα στις τρύπες.
Ρίξτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί και στη συνέχεια ρίξτε το εναπομένον ελαιόλαδο και την υπόλοιπη σάλτσα.
Βάζουμε το αρνί ανάμεσα στις πατάτες, ψήνουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία σε 180C / ανεμιστήρα 160C / αέριο 4. Ψήνουμε για 1 ώρα 15 λεπτά για κανονικό ψήσιμο, ή προσθέστε άλλα 15 λεπτά αν προτιμάτε καλοψημένο. Αλείψετε το αρνί μία ή δύο φορές με τους χυμούς και ρίχνετε τις πατάτες. Όταν το αρνί γίνει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, αφαιρέστε το από το ταψί και αφήστε το να ξεκουραστεί. Ρίξτε την υπόλοιπη ρίγανη στις πατάτες, βγάλτε τες από ταψί και κρατήστε ζεστές.
Τοποθετήστε το ταψί πάνω σε μεσαία φωτιά, προσθέστε τις κονσέρβες ντομάτας και τις ελιές μαζί με τα υγρά που έχουν απομείνει από το ψήσιμο και σιγοβράστε για λίγα λεπτά. Σερβίρετε το αρνί με τις πατάτες και σάλτσα και με μια απλή σαλάτα.
Πηγή;https://chefalexios.blogspot.com-https://xrysoskoufaki.gr