Ο Δήμος Λαμιέων και η Δημοτική Κοινότητα Υπάτης διοργανώνουν σειρά επετειακών εκδηλώσεων για την απόδοση φόρου τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος της Υπάτης, διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και αναδεικνύοντας τις διαχρονικές αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας για τις επόμενες γενιές.
Οι εκδηλώσεις αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα της 17ης Ιουνίου 1944, όταν η μαρτυρική Υπάτη καταστράφηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της περιοχής και στη συλλογική συνείδηση των κατοίκων της.
-Advertisment-
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό, σε μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη και την ιστορική παρακαταθήκη του τόπου. Μέσα από τραγούδια που αναδεικνύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αγάπη για την πατρίδα, τη δύναμη της ιστορικής μνήμης και την ελπίδα για το αύριο, η συναυλία φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ουσιαστικό φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί όχι μόνο χρέος απέναντι στο παρελθόν, αλλά και πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Η Υπάτη εξακολουθεί να θυμάται, να τιμά και να διδάσκει, μετατρέποντας τη θυσία των ανθρώπων της σε διαχρονικό μήνυμα ειρήνης, ανθρωπιάς και δημοκρατικής συνείδησης.
Οι πολίτες καλούνται να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης και στη συναυλία, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τις επόμενες γενιές.

