Η όπερα “El Greco”, αναζητά τον σκοπό της ταραγμένης ζωής του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης, καθώς και την αλήθεια που θέλησε να προσφέρει στους ανθρώπους με την Τέχνη του. Από την Κρήτη στην Ιταλία και από την Ιταλία στην Ισπανία, ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος αναζητά, πίσω από τις μορφές, τη θεία πνοή, την κρυμμένη σε κάθε ύπαρξη, που ζητάει να ενωθεί ξανά με τον Δημιουργό. Η τραγωδία του ανθρώπου να μένει καρφωμένος στη γη, ενώ η ψυχή του ποθεί να πετάξει, γίνεται για τον Γκρέκο η κινητήρια δύναμη που τον τραβά στον ουρανό. Μα όχι αμέσως! Θα τα κερδίσει, νικώντας τον πλούτο, τη δόξα και την εξουσία. Τρία πάθη, τρία σκαλιά πριν την αιωνιότητα.
Ο Νίκος Καζαντζάκης, λάτρης και πνευματικός εγγονός του Γκρέκο, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του «ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ», συνδέει με την παρουσία του στο έργο το χθες με το σήμερα και καλούν τον θεατή-ακροατή να οραματιστεί ένα μέλλον ποτισμένο από καλαισθησία, πανανθρώπινες αξίες και λεβεντιά.
Κατά το πρώτο αυτό ανέβασμα της όπερας, πρωταγωνιστούν καλλιτέχνες με διεθνή ακτινοβολία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τους οποίους πλαισιώνει μουσικά 50μελής ορχήστρα, 30μελής χορωδία και μια πλειάδα φημισμένων δημιουργών. Ο σκηνικός εναγκαλισμός των σπάνιων μελωδιών του Γιώργου Χατζηνάσιου, περιλαμβάνει τεχνολογική αναπαράσταση των κλασσικών έργων του μεγάλου ζωγράφου.
Πίσω από τα γεγονότα, ο ΓΚΡΕΚΟ αναδεικνύεται ως ο παγκόσμιος Κρητικός, που μεταφέρει στην Ευρώπη το ήθος και τον πολιτισμό της Κρητικής Ρωμιοσύνης. Η παρουσίαση του έργου του Γιώργου Χατζηνάσιου γίνεται παρακαταθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς, πέραν του μέχρι σήμερα πενηντάχρονου έργου του.
Για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 13,15,17 και 20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΠΗΓΗ:news247.gr