Producers

Contact

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Παραγωγοί
    • Πρόγραμμα
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
    • Επικοινωνία
  • MELODIA LIVE
    • Άκουσε LIVE
    • Studio LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές Ειδήσεις
    • Ελλάδα Ειδήσεις
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Μουσικά Νέα
    • Θέατρο
    • Cinema/TV
    • Βιβλίο
  • MAGAZINE
    • Ταξίδι
    • Ευ Ζην
    • Επιστήμη
    • Auto – Moto
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
Reading: Εργαζόμαστε 177 ημέρες τον χρόνο για πληρωμές φόρων και εισφορών
Share
Melodia 88FM
Aa
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Παραγωγοί
    • Πρόγραμμα
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
    • Επικοινωνία
  • MELODIA LIVE
    • Άκουσε LIVE
    • Studio LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές Ειδήσεις
    • Ελλάδα Ειδήσεις
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Μουσικά Νέα
    • Θέατρο
    • Cinema/TV
    • Βιβλίο
  • MAGAZINE
    • Ταξίδι
    • Ευ Ζην
    • Επιστήμη
    • Auto – Moto
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
Follow US
Melodia 88FM > Ελλάδα Ειδήσεις > Εργαζόμαστε 177 ημέρες τον χρόνο για πληρωμές φόρων και εισφορών
Ελλάδα Ειδήσεις

Εργαζόμαστε 177 ημέρες τον χρόνο για πληρωμές φόρων και εισφορών

9 Ιανουαρίου 2024
Updated 2024/01/09 at 9:30 ΠΜ
Share
SHARE

Τι δείχνει έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών

Σχεδόν έξι μήνες το χρόνο θα πρέπει να εργάζονται οι φορολογούμενοι για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος καθώς οι πληρωμές στην εφορία και τον ΕΦΚΑ «τρώνε» τις 177 από τις 365 ημέρες του χρόνου. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές των εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου 2023 είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο χρόνος εργασίας που απαιτείται για να πληρώσουν τα νοικοκυριά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

-Advertisment-
Ad image

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦιΜ) για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» το 2023 για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία οι πολίτες εργάστηκαν 7 ημέρες λιγότερο σε σχέση με το 2022 με το συνολικό χρόνο δουλειάς να διαμορφώνεται στις 177 ημέρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φορολογική επιβάρυνση βαίνει μειούμενη από το 2020, γεγονός που εξηγείται από τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και κατάργηση φόρων καθώς το 2020 ήταν 183, το 2021 ήταν 180, το 2022 ήταν 184 ενώ το 2023 μειώθηκαν στις 177 ημέρες.

Με βάση τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του Κέντρου η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε τελικά 6 ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό, διόρθωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογική υπεραπόδοση του 2023, η οποία όμως δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων.

Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της μελέτης:

Η 27η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023.
Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187 δηλαδή 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.
Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε ότι «το γεγονός ότι το 2023 εργαστήκαμε 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022 για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος είναι μια θετική εξέλιξη. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του κράτους δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων. Το σημαντικό είναι πλέον η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συνεχιστεί, με πρώτο βήμα να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αυτήν την καταγεγραμμένη υπεραπόδοση σε αυτήν την κατεύθυνση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024».

ΠΗΓΗ:news.gr

TAGGED: Εργαζόμαστε 177 ημέρες τον χρόνο για πληρωμές φόρων και εισφορών
melodia88 9 Ιανουαρίου 2024
Share this Article
Facebook TwitterEmail Print
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad imageAd image
- Advertisement -
Ad imageAd image

You Might Also Like

UncategorizedΕλλάδα ΕιδήσειςΤοπικές Ειδήσεις

Έκλεισε η παλαιά εθνική Λαμίας–Λάρισας: Προβλήματα στην κυκλοφορία.

7 Δεκεμβρίου 2025
Ελλάδα ΕιδήσειςΤοπικές Ειδήσεις

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά τα καταστήματα τις τελευταίες Κυριακές.

7 Δεκεμβρίου 2025
Εθελοντική Δωρεά Αίματος & Μυελού των Οστών στον Δήμο Λαμιέων – «Γίνε ο Κάποιος»
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑΕλλάδα ΕιδήσειςΣημαντικέςΤοπικές Ειδήσεις

«Γίνε ο Κάποιος»: Εθελοντική Δωρεά Αίματος και Μυελού των Οστών στον Δήμο Λαμιέων

4 Δεκεμβρίου 2025
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης παρουσιάζει την παράσταση “Το Όνειρο ενός Γελοίου” του Ντοστογιέφσκι
Ελλάδα ΕιδήσειςΘέατροΣημαντικέςΤοπικές Ειδήσεις

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης: «Το Όνειρο ενός Γελοίου» στο 26ο Φεστιβάλ για Σολίστες & Πρωταγωνιστές

4 Δεκεμβρίου 2025

©2025 Ράδιο Μελωδία 88FM. All rights Reserved.

Κατασκευή & Φιλοξενία Ιστοσελιδας 19CLOUDS

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?