Producers

Contact

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Παραγωγοί
    • Πρόγραμμα
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
    • Επικοινωνία
  • MELODIA LIVE
    • Άκουσε LIVE
    • Studio LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές Ειδήσεις
    • Ελλάδα Ειδήσεις
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Μουσικά Νέα
    • Θέατρο
    • Cinema/TV
    • Βιβλίο
  • MAGAZINE
    • Ταξίδι
    • Ευ Ζην
    • Επιστήμη
    • Auto – Moto
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
Reading: Γιατί νιώθουμε φούσκωμα όταν τρώμε ψωμί
Share
Melodia 88FM
Aa
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Παραγωγοί
    • Πρόγραμμα
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
    • Επικοινωνία
  • MELODIA LIVE
    • Άκουσε LIVE
    • Studio LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές Ειδήσεις
    • Ελλάδα Ειδήσεις
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Μουσικά Νέα
    • Θέατρο
    • Cinema/TV
    • Βιβλίο
  • MAGAZINE
    • Ταξίδι
    • Ευ Ζην
    • Επιστήμη
    • Auto – Moto
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
Follow US
Melodia 88FM > ΔΙΑΦΟΡΑ > Συνταγές & Άλλα > Γιατί νιώθουμε φούσκωμα όταν τρώμε ψωμί
Συνταγές & Άλλα

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα όταν τρώμε ψωμί

11 Σεπτεμβρίου 2023
Updated 2023/09/06 at 11:13 ΠΜ
Share
SHARE

Εάν μια τροφή σας προκαλεί φούσκωμα, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν φταίει φυσικά η τροφή. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει μια ανισορροπία κάπου στο πεπτικό σύστημα που ευθύνεται για το φούσκωμα, ως σύμπτωμα μετά από την κατανάλωση της τροφής.

Μετά από ένα γεύμα το φούσκωμα επέρχεται σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση μιας από αυτές τις τροφές. Αλλά μπορεί επίσης να υπάρξει καθυστερημένη ανταπόκριση, με το φούσκωμα να γίνεται αντιληπτό έως και 4 ώρες μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου φαγητού.

-Advertisment-

Contents
Γιατί αισθάνεστε φούσκωμα όταν τρώτε ψωμίΓιατί συγκεκριμένα συστατικά του ψωμιού, όπως το σιτάρι, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμαΠοιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για το ψωμί

Γιατί αισθάνεστε φούσκωμα όταν τρώτε ψωμί

Αν και υπάρχουν διάφορες τροφές που το προκαλούν, το φούσκωμα συγκεκριμένα μετά την κατανάλωση ψωμιού είναι πολύ σύνηθες.

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και όχι μόνο.

Το πεπτικό σύστημα είναι ένα δυναμικό περιβάλλον με ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, πεπτικών ενζύμων και σωματιδίων τροφής, που ταξιδεύουν μέσα από αυτό σε καθημερινή βάση. Ένας συνηθισμένος λόγος για το φούσκωμα μετά την κατανάλωση ψωμιού, ή άλλων τροφών που περιέχουν σιτάρι, είναι η ανισορροπία σε ένα από αυτά τα σημεία.

Σε ένα έντερο, που λειτουργεί καλά και δεν υπάρχουν συμπτώματα φουσκώματος, οι πεπτικές διεργασίες ισορροπούν.

-Advertisment-

Για να το καταλάβουμε αυτό, μπορούμε να χωρίσουμε το πεπτικό σύστημα σε 3 κύρια τμήματα, το καθένα με έναν μοναδικό ρόλο:

Πρώτο τμήμα: Στόμα και στομάχι
Μηχανική διάσπαση της τροφής σε μικρά σωματίδια και έναρξη των διεργασιών πέψης

Δεύτερο τμήμα: Λεπτό έντερο
Απορρόφηση των συστατικών της τροφής

Τρίτο τμήμα: Παχύ έντερο
Ζύμωση και επαναρρόφηση νερού

Αν και θέλουμε να υπάρχει ζύμωση, αυτή πρέπει να γίνεται στο σωστό μέρος του πεπτικού σωλήνα και στη σωστή ισορροπία, για να μη νιώθουμε δυσφορία.

Γιατί συγκεκριμένα συστατικά του ψωμιού, όπως το σιτάρι, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα

Το σιτάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έναν συγκεκριμένο τύπο υδατανθράκων, γνωστό ως φρουκτάνη. Οι φρουκτάνες, σε ένα εκτός ισορροπίας πεπτικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Η ανισορροπία που περιγράφεται παραπάνω σημαίνει ότι είτε παράγονται πάρα πολλά αέρια από τη διάσπαση των φρουκτανών, είτε αυτές δεν διασπώνται επαρκώς. Και αυτή η ανισορροπία μπορεί να συμβεί σε δύο τμήματα του εντέρου:

-λεπτό έντερο
-παχύ έντερο

Αυτή η απορυθμισμένη διεργασία στο έντερο μπορεί να αναγνωριστεί με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα:

-εάν το φούσκωμα συμβαίνει εντός 1 ώρας από το φαγητό, τότε το πρόβλημα μάλλον είναι στο λεπτό έντερο
-εάν το φούσκωμα αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρόβλημα μάλλον είναι στο παχύ έντερο

Ο κύριος λόγος για το φούσκωμα που συμβαίνει μετά την κατανάλωση ψωμιού ή σιταριού, μπορεί να είναι μία από αυτές τις ανισορροπίες. Καθώς πρόκειται για βακτηριακή ανισορροπία, παρατηρούμε συνήθως μια αύξηση των βακτηρίων που αγαπούν να χωνεύουν το σιτάρι, ιδιαίτερα τις φρουκτάνες.

Εάν έχουμε πάρα πολλά από τα βακτήρια που τους αρέσει να καταναλώνουν σιτάρι, τότε παράγονται υψηλά επίπεδα αερίου κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και καταλήγουμε να φουσκώνουμε.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για το ψωμί

Εάν η μόνη επιλογή σας είναι να αφαιρέσετε πλήρως το ψωμί από τη διατροφή σας, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές:

-Δοκιμάστε ψωμί χωρίς σιτάρι, όπως από ρύζι ή κινόα.
-Αντί να φτιάξετε μια πίτα από αλεύρι σίτου, δοκιμάστε να χτυπήσετε 2 αυγά και να φτιάξετε μια ομελέτα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση για περιτυλίγματα.
-Μια άλλη επιλογή είναι να κόψετε μια γλυκοπατάτα σε φέτες μήκους 1 cm που μοιάζουν με ένα κομμάτι ψωμί.

Μπορεί να ψηθεί σε τοστιέρα ή στη σχάρα και να γίνει μια εκπληκτικά καλή εναλλακτική λύση για ψωμί.

Πηγές: niddk.nih.gov / health.harvard.edu / healthline.com / ibsguthealthclinic.co.uk.

melodia88 11 Σεπτεμβρίου 2023
Share this Article
Facebook TwitterEmail Print
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΗΡΩΝ
Ad imageAd image
GROUP CENTER HELLAS
Ad imageAd image
- Advertisement -
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ GROUP
Ad imageAd image
Ad imageAd image

You Might Also Like

Συνταγές & Άλλα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ CHICKEN HOUSE

13 Δεκεμβρίου 2023
Συνταγές & Άλλα

5 facts για την ελληνική κουζίνα

1 Δεκεμβρίου 2023
Συνταγές & Άλλα

Μπακλαβάς Πολίτικος με Φυστίκι Αιγίνης και Βερίκοκο Γλυκό του κουταλιού

16 Σεπτεμβρίου 2023
Συνταγές & Άλλα

Ψάρια στα κάρβουνα – Tips και χρόνοι ψησίματος για τα μεγάλα και τα μικρά

15 Σεπτεμβρίου 2023

©2025 Ράδιο Μελωδία 88FM. All rights Reserved.

Κατασκευή & Φιλοξενία Ιστοσελιδας 19CLOUDS

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?