Μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή που στοχεύει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στο σώμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αλλά και συγκεκριμένα από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Internal Medicine.
Η φλεγμονή αποτελεί «αμυντικό μηχανισμό» του σώματος που πυροδοτείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει κατεστραμμένα κύτταρα, ερεθιστικούς παράγοντες ή παθογόνους μικροοργανισμούς και εκκινεί διαδικασίες εξουδετέρωσης και ανάρρωσης.
Χωρίς τις φλεγμονές θα ήταν αδύνατη η επούλωση των πληγών, η αντιμετώπιση των λοιμώξεων και η ανάπλαση των ιστών. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί, η φλεγμονή είναι μια απαραίτητη βιολογική διεργασία.
Οι φλεγμονές στο σώμα αναδεικνύονται σε κίνδυνο και απειλή για την υγεία όταν είναι σοβαρές και χρόνιες. Άλλωστε, βρίσκονται πίσω από πληθώρα παθήσεων, από τις διάφορες μορφές αρθρίτιδας, την ιγμορίτιδα, την περιοδοντίτιδα και την ηπατίτιδα έως τη νόσο του Crohn και το άσθμα.
-Advertisment-
Φλεγμονές, διατροφή & πρόωρος θάνατος
Στο πλαίσιο της νέας τους μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 68.273 άνδρες και γυναίκες από τη Σουηδία, ηλικίας 45 έως 83 ετών, για διάστημα 16 ετών. Οι ερευνητές είχαν στη διάθεσή τους αναλυτικές πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και τις συσχέτισαν με τους θανάτους που συνέβησαν κατά την περίοδο της μελέτης.
Όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, οι άντρες και οι γυναίκες που είχαν υιοθετήσει μια αντιφλεγμονώδη διατροφή είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία, 20% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια και 13% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν συχνά τροφές που αποδεδειγμένα δρουν ενάντια στις φλεγμονές.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι ακόμη και η μερική τήρηση της αντιφλεγμονώδους διατροφής μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία» σχολιάζει μάλιστα η Δρ Τζοάνα Καλούζα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Βαρσοβίας στην Πολωνία και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.
Ενώ ορισμένες τροφές συμβάλλουν στην εκδήλωση φλεγμονής ή επιδεινώνουν τις υπάρχουσες φλεγμονές στο σώμα (όπως το φρέσκο και επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα γλυκά), άλλες βοηθούν στην πρόληψη ή την εξουδετέρωση της φλεγμονής.
Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε 10 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές.
1. Ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα περισσότερα οφέλη παρέχει το ποιοτικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι κατάλληλο προς κατανάλωση τόσο ωμό, για παράδειγμα στις σαλάτες, όσο και μαγειρεμένο.
2. Βότανα & μπαχαρικά: Το «φαρμακείο της φύσης» είναι εξοπλισμένο με δεκάδες είδη βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία παρέχουν φυτοχημικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα βότανα και τα μπαχαρικά όχι μόνο για να δώσουμε έξτρα γεύση σε ένα ρόφημα ή πιάτο, αλλά και για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη και το αλάτι στη διατροφή μας, δύο συστατικά που προωθούν τις φλεγμονές.
3. Κρεμμύδι & σκόρδο: Ανήκουν στην κατηγορία των φρουκτο-ολιγοσακχαριτών βραχέας αλύσου (scFOS). Τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται πλήρως στο γαστρεντερικό, οπότε τα υπολείμματά τους αποτελούν τροφή για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Έτσι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.
4. Μαύρη σοκολάτα: Η σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% και άνω είναι το πιο υγιεινό επιδόρπιο που μπορείτε να επιλέξτε. Δρα ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα, μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και ρυθμίζει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.
5. Αβοκάντο: Το αβοκάντο παρέχει υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές στερόλες, άλφα λινολενικό οξύ και καροτενοειδή. Όλα αυτά τα συστατικά δρουν ενάντια στις φλεγμονές, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης.
6. Σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ρόκα και άλλα λαχανικά της κατηγορίας αυτής παρέχουν σημαντική ποσότητα σουλφοραφάνης, μιας ουσίας που εξουδετερώνει τις φλεγμονές επειδή προωθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών στο συκώτι.
7. Εσπεριδοειδή: Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό, τα εσπεριδοειδή χαρίζουν στον οργανισμό ενυδάτωση και πολύτιμους ηλεκτρολύτες. Επίσης, τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενώ αντιφλεγμονώδη δράση έχει τόσο ο χυμός όσο και η φλούδα τους.
8. Βιολογικό κρέας: Το κρέας βιολογικής παραγωγής είναι ανώτερο θρεπτικά, καθώς παρέχει μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων, συστατικών με σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.
9. Αυγό: Η αντιφλεγμονώδης δράση του αυγού οφείλεται στα καροτενοειδή ζεαξανθίνη, λουτεΐνη και χολίνη που παρέχει.
10. Ψάρι: Ο σολομός, η σαρδέλα, η αντζούγια και η ρέγγα είναι μερικά από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά είδη ψαριών. Παρέχουν σημαντική ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που κάνουν καλό στην καρδιά και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
ΠΗΓΗ:onmed.gr