Μία πλούσια κοτόπιτα με σφολιάτα και πιπεριές είναι η απάντηση στο ερώτημα για ένα χορταστικό και εξαιρετικά γευστικό πιάτο. Η σφολιάτα εξασφαλίζει μια τραγανή, αέρινη βάση που λιώνει στο στόμα. Συμπληρώνεται ιδανικά από την πληθωρική γέμιση, όπου το κοτόπουλο και οι πιπεριές συνεργάζονται για να προσφέρουν έναν πλούσιο συνδυασμό γεύσης και θρεπτικών συστατικών. Πρόκειται για μια επιλογή που αναδεικνύει κάθε γεύμα, από το καθημερινό ως το επίσημο.
Υλικά
Για τη Γέμιση
| Υλικό | Ποσότητα |
| Κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι, βρασμένο ή ψητό) | 500 γρ. |
| Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) | 1 μεγάλο |
| Πιπεριές (κόκκινη & πράσινη, κομμένες σε κύβους) | 2 τεμάχια |
| Μανιτάρια (κομμένα σε φέτες) | 200 γρ. |
| Κρέμα Γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά) | 200 ml |
| Τυρί κρέμα (ή ανθότυρο) | 100 γρ. |
| Κίτρινα τυριά (τριμμένα, π.χ. γραβιέρα, κασέρι) | 100 γρ. |
| Ελαιόλαδο | 2 κ.σ. |
| Αλάτι, Πιπέρι | Κατά βούληση |
| Μουσκοκάρυδο | Μια πρέζα |
| Μαϊντανός (ψιλοκομμένος) | 2 κ.σ. |
Για την Πίτα
| Υλικό | Ποσότητα |
| Φύλλα Σφολιάτας | 2 πακέτα (2×450 γρ.) |
| Αυγό (χτυπημένο) | 1 τεμάχιο (για το άλειμμα) |
| Σουσάμι ή Μαυροκούκι | Λίγο (για πασπάλισμα) |
Εκτέλεση
Προετοιμασία του Κοτόπουλου
- Εάν το κοτόπουλο είναι ωμό, βράστε το ή ψήστε το μέχρι να μαλακώσει.
- Μόλις κρυώσει, κόψτε το σε μικρά κομμάτια ή τρίψτε το με τα χέρια (shredded).
Ετοιμασία της Γέμισης
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (περίπου 3-4 λεπτά).
- Προσθέστε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Μαγειρέψτε τα μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους (περίπου 8-10 λεπτά).
- Προσθέστε το κοτόπουλο στο τηγάνι και ανακατέψτε.
- Ρίξτε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και τα τριμμένα κίτρινα τυριά. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, μουσκοκάρυδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Συναρμολόγηση της Πίτας
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα ή στους 200°C στις αντιστάσεις.
- Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί (περίπου 30×40 εκ. ή στρογγυλό 32 εκ.) και στρώστε το πρώτο φύλλο σφολιάτας έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα.
- Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη σφολιάτα.
- Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Κλείστε καλά τις άκρες, διπλώνοντας το κάτω φύλλο προς τα μέσα.
- Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω) για να μη σκάσει κατά το ψήσιμο.
- Αλείψτε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
Ψήσιμο
- Ψήστε την πίτα για 40-50 λεπτά, ή μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να πάρει ένα βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήστε την να σταθεί για 10-15 λεπτά πριν την κόψετε και τη σερβίρετε.
Καλή όρεξη!
