Τη συγγραφέα Πόπη Δέδε-Δεσύλλα, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού», που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Τόπος», φιλοξενούσε στις 28/05/24 η εκπομπή «Έτσι Απλά» και ο Γιώργος Πετρής στον Μελωδία 88.
Χορηγία εκπομπής «Έτσι Απλά»:
ΗΡΩΝ στην Λαμία (Καραγιαννοπούλου 8/τηλ: 22311-81582-3)
New York Coffee house & more by Degage (Θερμοπυλών 50/τηλ: 22310-21133)
Με την Πόπη Δέδε-Δεσύλλα συζητήσαμε αρχικά για την ίδια, για την αποφοίτηση της από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την τριαντάχρονη πορεία της στην ΕΡΤ αλλά και στο εβδομαδιαίο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.
Μιλήσαμε για το βιβλίο της το οποίο βασίζεται σε αληθινά περιστατικά. Μέσα από αυτά τα αληθινά περιστατικά σύμφωνα με τη συγγραφέα, στον αναγνώστη ξετυλίγεται το κλίμα από τις ταραγμένες δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70, τη δικτατορία, τη μεταπολίτευση ως και τις μέρες μας.
Αναφερθήκαμε στις επιπτώσεις της 7ετούς δικτατορίας στην ελληνική ιστορία, για το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων αλλά και πώς βίωσε η ίδια αυτή τη εποχή.
Παράλληλα συνομιλήσαμε για τη σημερινή εποχή και εάν υπάρχει ελευθερία στις μέρες μας, για το τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο, αλλά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα.
Ακουστέ τη συζήτηση στο βίντεο εδώ:
Πόπη Δέδε-Δεσύλλα
«Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού»
Τιμή: 13.80 ευρώ, Σελίδες: 224
ISBN: 978-960-499-450-2
Εκδόσεις Τόπος
«Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού»
Το «πλίθινο σπίτι» υπήρξε, όπως υπήρχαν πολλά τέτοια σπίτια σε όλη τη μεταπολεμική Ελλάδα. Ένα σπίτι χτισμένο με συλλογική εργασία στις παρυφές μιας επαρχιακής πόλης, όπου κατοικούσε μια οικογένεια βιοπαλαιστών με εννέα παιδιά. Και η «δύναμή» του δεν ήταν άλλη από την αξιοπρέπεια, τη λεβεντιά, την αγωνιστικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη. Μια δύναμη που ξεπερνούσε τους πλίθινους τοίχους και ακτινοβολούσε σε όλη τη γειτονιά. Σαν σε κινηματογραφική ταινία, η συγγραφέας ζωντανεύει αληθινά περιστατικά από τις ταραγμένες δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70 και τη μεταπολίτευση, όπως τα έζησαν τα πρόσωπα του βιβλίου και η ίδια στην επαρχία και αργότερα στην Αθήνα. Mε αφήγηση τρυφερή και συγκινητική, ιστορικά ακριβή και αιχμηρή, αποκαλυπτική και ενίοτε ελαφρώς ειρωνική. Περιγράφει επίσης τις βαρύτατες συνέπειες της χούντας, τις ανεκπλήρωτες και διαψευσμένες ελπίδες της δημοκρατικής μεταπολίτευσης. Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται αντιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στη φτώχεια και την απληστία, στην ντομπροσύνη και την υποκρισία, στην αξιοπρέπεια και τη δουλικότητα, στην περηφάνεια και την υποταγή. Συνολικά αναδεικνύει τη διαχρονική υπεροχή των αξιών του σκεπτόμενου κοινωνικού ανθρώπου, πολύτιμων και στη σημερινή εποχή. Μια συγκλονιστική λογοτεχνική μαρτυρία.
Πόπη ∆έδε-∆εσύλλα
Η Πόπη ∆έδε-∆εσύλλα γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας και από το 1968 κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Παντείου Σχολής και τελειόφοιτη της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έχει δίπλωμα Ιταλικής γλώσσας. Εργάστηκε επί τριάντα χρόνια στην ΕΡΤ. Πολλά άρθρα της, κυρίως ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου, έχουν δηµοσιευτεί στο εβδοµαδιαίο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, καθώς και στον επαρχιακό Τύπο. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Η Γενοκτονία των Αρµενίων», «Η Οδύσσεια των τσιγγάνων», «Χιροσίµα», «∆ίστοµο».
Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, Αθήνα 106 83
Τηλ.: 210 8222835,
[email protected], toposbooks.gr
Προβολή – επικοινωνία ArtsPR