Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από σήμερα, Σάββατο, με έντονα χειμερινά χαρακτηριστικά σε ολόκληρη τη χώρα. Αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές, ισχυροί άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικό του Σαββατοκύριακου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, κύμα ψυχρών αερίων μαζών από τη βορειοανατολική Ευρώπη επηρεάζει τη χώρα από σήμερα, με το ψύχος να γίνεται εντονότερο την Κυριακή και τη Δευτέρα. Όπως επισημαίνεται, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει συνολικά κατά 7 έως 8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν στις θάλασσες, με βορειοανατολικούς ανέμους 7 έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο και ανατολικούς 6 με 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενισχύοντας περαιτέρω την αίσθηση του ψύχους, κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια της χώρας.
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, όπου δεν αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και τοπικά σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 8 με 13, στα δυτικά τοπικά τους 15 και στη νησιωτική χώρα τους 16 με 17 βαθμούς. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Αττική – Θεσσαλονίκη
Στην Αττική προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12-13 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για την Κυριακή
Την Κυριακή, αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο, ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές.
Στην υπόλοιπη χώρα τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα, με λίγες τοπικές βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη και πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα, καθώς και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί, φτάνοντας τοπικά τα 8 μποφόρ στο νότιο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή πτώση. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6 βαθμούς Κελσίου, με παγετό τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοανατολικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

