Στιγμές έντονης αναστάτωσης εκτυλίχθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε πτήση της Ryanair που αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Μόναχο, όταν, λίγο μετά την απογείωση, σημειώθηκε θραύση σε παράθυρο του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και αμέσως μετά το παράθυρο έσπασε. Ο 60χρονος επιβάτης που καθόταν στη συγκεκριμένη θέση, φορώντας τη ζώνη ασφαλείας, βρέθηκε να προεξέχει από το άνοιγμα, προκαλώντας πανικό στην καμπίνα. Οι μάσκες οξυγόνου ενεργοποιήθηκαν και οι επιβάτες τις φόρεσαν, ενώ η σύζυγός του και άλλοι συνεπιβάτες κατάφεραν να τον συγκρατήσουν στη θέση του.
-Advertisment-
Ο κυβερνήτης διατήρησε την ψυχραιμία του και αποφάσισε να αλλάξει πορεία, επιστρέφοντας άμεσα το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου πραγματοποιήθηκε ασφαλής προσγείωση.
Ο 60χρονος μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο, με τις εξετάσεις να δείχνουν ότι υπέστη μόνο κάκωση στον αυχένα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τμήμα του κινητήρα αποκολλήθηκε και προσέκρουσε στο παράθυρο, προκαλώντας τη θραύση του και τον τραυματισμό του επιβάτη.
Οι υπόλοιποι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία με άλλο αεροσκάφος.
Τα ακριβή αίτια του περιστατικού και οι συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε η ζημιά στο παράθυρο του αεροσκάφους αποτελούν αντικείμενο έρευνας.
Η ανακοίνωση της Ryanair
«Πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη προς το Μέμινγκεν το πρωί της Παρασκευής (10 Ιουλίου) επέστρεψε στο αεροδρόμιο αναχώρησης λίγο μετά την απογείωση, όταν παράθυρο επιβατών αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια και οι επιβάτες επέστρεψαν στον τερματικό σταθμό. Ένας επιβάτης ζήτησε και έλαβε ιατρική φροντίδα μετά την προσγείωση στη Θεσσαλονίκη.
Για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας, η εταιρεία διέθεσε αεροσκάφος αντικατάστασης, το οποίο αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη στις 09:35 τοπική ώρα, μεταφέροντας τους επιβάτες στον τελικό προορισμό τους, το Μέμινγκεν.»
Συγκλονιστική μαρτυρία επιβάτιδας
Νέα στοιχεία για τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο αεροσκάφος έδωσε επιβάτιδα της πτήσης, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Όπως κατήγγειλε, λίγα λεπτά μετά την απογείωση ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και αμέσως μετά έσπασε ένα από τα παράθυρα του αεροσκάφους. Σύμφωνα με την ίδια, ακολούθησε αποσυμπίεση της καμπίνας, ενώ ενεργοποιήθηκαν οι μάσκες οξυγόνου, τις οποίες φόρεσαν οι επιβάτες.
Η κ. Χριστίνα περιέγραψε ότι ο άνδρας που καθόταν δίπλα στο σπασμένο παράθυρο βρέθηκε σχεδόν μέχρι τους ώμους έξω από το αεροσκάφος, με τους συνεπιβάτες του να τον συγκρατούν και να τον τραβούν προς το εσωτερικό, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ασφαλή επιστροφή του αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη.
Η μαρτυρία της αποτυπώνει τις στιγμές πανικού που επικράτησαν στην καμπίνα, μέχρι ο κυβερνήτης να οδηγήσει με ασφάλεια το αεροσκάφος πίσω στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».