Ένα απρόβλεπτο 10ήμερο ξεκινά από σήμερα για την Βουλή. Η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί στις 14-15 Φεβρουαρίου να εγκρίνει η όχι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που περιλαμβάνει την επέκταση του θεσμού και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Δοκιμασία
Το νομοσχέδιο -πολύ πριν από το βράδυ της Παρασκευής που κατατέθηκε στην Βουλή- έχει ήδη αποτελέσει δοκιμασία για τα περισσότερα κόμματα.
Πρωτίστως για την Νέα Δημοκρατία για της οποίας την κοινοβουλευτική ομάδα δεν τίθεται θέμα «κομματικής πειθαρχίας», αντιθέτως οι βουλευτές της που δεν συμφωνούν έχουν την …άδεια του ίδιου του πρωθυπουργού για να απέχουν.
Όπως είναι αντιληπτό η έλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έχει δημιουργήσει ένα «διπολικό» καθεστώς στο κυβερνών κόμμα. Το οποίο αποκτά και σαφέστερα πολιτικά χαρακτηριστικά από την στιγμή που κατά των προτεινόμενων διατάξεων έχει ταχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ενώ ανάμεσα στα στελέχη που διαφωνούν είναι και μέλη της κυβέρνησης. Με κορυφαία την διαφοροποίηση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.
Διαφωνίες όμως έχουν καταγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παρά την θέση της ηγεσίας αμφότερων των κομμάτων υπέρ του νομοσχεδίου. Με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα αφού «επικεφαλής» των διαφωνούντων είναι ο υπερ-συντονιστής της Κ.Ο του κόμματος Παύλος Πολλάκης.
Τέτοιου είδους ζητήματα δεν φαίνεται να έχει το ΚΚΕ αφού αναπτύσσει ένα σκεπτικό το οποίο το οδηγεί στην καταψήφιση του νομοσχεδίου. Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Νέα Αριστερά που στηρίζει τις προτεινόμενες διατάξεις ανεπιφύλακτα
Κομβική πολιτική στιγμή θεωρείται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κόμματα της ακροδεξιάς. Δεν έχουν κρύψει την πρόθεση τους να «στήσουν μέτωπο» ενάντια στην κυβερνητική πρωτοβουλίας. Προσδοκώντας τον προσεταιρισμό ψηφοφόρων από το συντηρητικό κοινό της Ν.Δ
Παράδοξο σκηνικό
Η προαναφερόμενη πολιτική συνθήκη είναι προφανές ότι δημιουργεί ένα παράδοξο κοινοβουλευτικό σκηνικό. Ανάλογο του οποίου – σε μικρότερη ίσως κλίμακα- καταγράφθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν συναθροίσει κανείς τις αρνητικές ψήφους ή τις προθέσεις αποχής αυτές είναι πιθανόν να φτάσουν ακόμη και στο 1/3 των μελών του κοινοβουλίου. Διαμοιρασμένο στα 3 πρώτα σε δύναμη πολιτικά κόμματα. Δημιουργείται δηλαδή ένα …ανακατεμένο πολιτικό τοπίο.
Αυτά παρά το γεγονός πώς δεν τίθεται θέμα …απόρριψης του νομοσχεδίου από την Βουλή. Για την υπερψήφισή του απαιτούνται κατ’ ελάχιστο μόλις 75 ψήφοι. Μια και το νομοσχέδιο δεν εντάσσεται σε κάποια κατηγορία που να απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Αυτοί αναμένεται να «βρεθούν» ακόμη και αν η καταψήφιση η ή αποχή πάρουν αισθητά μεγάλες διαστάσεις.
Η διαδικασία
Για την συζήτηση του νομοσχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ακολουθούνται …συνοπτικές διαδικασίες. Αντιθέτως φαίνεται να επιλέγεται μια μακρά – συγκριτικά με άλλα νομοσχέδια- διαδικασία που θα «κρατήσει» τις επόμενες δύο εβδομάδες. Δείγμα του ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να διατηρήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα την συζήτηση που θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο και στην δημόσια σφαίρα.
Η πρώτη συζήτηση του νομοθετήματος θα γίνει σήμερα. Στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Δημόσια Διοίκησης- Δημόσιας Τάξης – Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η κοινή συνεδρίαση τους θα συνεπικουρηθεί από την εμπλοκή των μελών της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας.
Θα ακολουθήσει η ακρόαση των αρμόδιων φορέων. Μια διαδικασία στην οποία θα καταθέσουν τις απόψεις τους οι οργανώσεις της LGTB κοινότητας αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος που ως γνωστόν έχει παρέμβει στον δημόσιο διάλογο που έχει προηγηθεί. Με μια καταδικαστική απόφαση για το νομοθέτημα.
Τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα υπερασπιστούν στις επιτροπές οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Παρότι ο κεντρικός εισηγητής από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μάλιστα στην τελική συζήτηση στην Βουλή θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ονομαστική ψηφοφορία – που είναι βέβαιο πως θα ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης- θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου. Δηλαδή την δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
ΠΗΓΗ:news247.gr